21 • 12 • 2021

Burāšanas prieks arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem

sailing g331224d2e 640

Jau izsenis pierādīta ūdens labvēlīgā iedarbība uz cilvēka ķermeni – tas palīdz mazināt stresu, atlabt pēc traumām un uzlabot locekļu kustības. Arī burāšanas nodarbības uz ūdens uzlabo un nostiprina veselību. Saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” ziedojumiem sociālās jomas projektiem, šajā gadā burāšanas burvību varēja izbaudīt cilvēki ar kustību traucējumiem, kuriem citādi šādas iespējas nebūtu.

Burāšanas nodarbības uz ūdens ir ļoti svarīgas veselības uzlabošanā un nostiprināšanā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - gan bērniem, gan pieaugušajiem. Jūrmalas sanatorijās un rehabilitācijas centros ārstējas ļoti daudz cilvēku ar īpašām vajadzībām, tostarp ratiņkrēslā, kuri ir izrādījuši interesi par burāšanas nodarbībām, taču bez pacēlāja nebija iespējams nodrošināt cilvēku ar kustību traucējumiem iecelšanu un izcelšanu no laivas.  Biedrības “Latvijas 470 klases asociācija” dibinātāji, kuri šajā gadā īstenoja projektu “Uzdrošinies burāt”, lielisku pieredzi iepriekš ieguvuši, darbojoties Igaunijas projektā “Nāc, pamēģini burāt!” cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Lai iespējas burāt nodrošinātu arī Latvijas iedzīvotājiem, bija nepieciešams speciāls inventārs – pacēlājs cilvēku iecelšanai un izcelšanai no laivas –, kas projekta ietvaros tika izgatavots.

Pēc pacēlāja izgatavošanas un komplektēšanas tika organizētas burāšanas nodarbības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām Jūrmalā un Jelgavā.

pacelajs l

“Atsaucība bija ļoti liela un projektā tika iesaistīti 52 cilvēki ar īpašām vajadzībām – bērni, jaunieši un pieaugušie –, kuriem tika nodrošinātas nodarbības reizi nedēļā. Dalībnieki bija ļoti pateicīgi par iespēju burāt kvalificētu treneru un asistentu vadībā, kā arī augstu novērtēja brīvprātīgo palīdzību. Šis projekts ir ļoti nozīmīgs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, jo sniedz iespēju pilnvērtīgi iesaistīties burāšanas aktivitātēs, izmantojot speciāli pielāgotu aprīkojumu, kas tika izgatavots pateicoties Latvijas valsts mežu atbalstam. Burāšanas nodarbības ievērojami nostiprina un uzlabo veselību, kā arī palīdz relaksēties cilvēkiem ar īpašām vajadzībām,” stāsta projekta “Uzdrošinies burāt” vadītāja Dace Krasta.

Pateicoties īstenotajam projektam, biedrība “Latvijas 470 klases asociācija”, gada izskaņā saņēma Gada balvu nominācijā “Vides pielāgojumi” konkursā “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam”, ko jau septīto reizi šogad rīkoja Latvijas Republikas tiesībsargs kopā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Biedrības “Latvijas 470 klases asociācija” dibinātāji dažādu klubu, fondu un citu sabiedrisko organizāciju ietvaros piedalās gan sporta burāšanas, gan burāšanas kā veselību veicinoša aktīva atpūtas veida nodrošināšanā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Viens no biedrības dibinātājiem, Guntars Eistreiķis, ir vienīgais treneris Latvijā, kurš apmāca cilvēkus ar īpašām vajadzībām, tostarp ratiņkrēslā, burāt. Savukārt projekta dalībniece Rūta Pampe, Pasaules junioru čempione DN klasē, ir “World Sailing” nometnēs sertificēta asistente burāt gribētājiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, arī bērniem.

 

Esam sertificēti
BM certification iso