08 • 06 • 2016

Funkcionāls un piemērots apģērbs izzinošām nodarbībām un atpūtai dabā

Raspodi

Biedrība “Preiļi izglītotai Latvijai” saņēma AS “Latvijas valsts meži” ziedojumu sociālās jomas projektiem, ko administrē Ziedot.lv, pateicoties tam radusies iespēja nodrošināt jauniešus ar piemērotu apģērbu Vides izglītības resursu centra organizētajās mācību stundās brīvā dabā, kā arī informēt interesentus par brīvā laika pavadīšanas iespējām un citām dabas vērtībām divos izzinošos semināros – praktiskās nodarbībās.

Biedrība “Preiļi izglītotai Latvijai” ir vairāku iniciatīvu autori, tostarp nodibināta Preiļu brīvā skola un Vides izglītības resursu centrs, kura galvenais uzdevums ir popularizēt alternatīvas mācību programmas, lai jaunieši vispārējo izglītību apgūtu dabā – pļavā, pie ūdeņiem un mežā.

Lai gan pēdējos gados pie skolām tiek veidotas “zaļās klases”, izstrādāti dažādi metodiskie materiāli, kas sniedz iespēju visdažādākos mācību priekšmetus, tostarp, matemātiku, fiziku un citas dabas zinātnes, kā arī vēsturi un mākslu, apgūt ārpus klases telpām – brīvā dabā, tomēr biedrības pārstāvji secinājuši, ka mācību process skolās ārpus mācību telpām noritētu daudz sekmīgāk, ja tiktu nodrošināts funkcionāls un piemērots apģērbs.

Ir novērots, ka skolu pārstāvji bieži norāda: “Mēs jau to darām, mēs mācām!”, taču realitātē aina izskatās mazliet citādi: bieži vien tas ir tikai “ķeksītis”, nevis pilnvērtīga vides izmantošana mācību procesam. Bieži pret iešanu ārā iebilst gan vecāki, gan arī paši bērni. “Mūsu novērojumi liecina, ka lielākais iebildumu iemesls saistīts ar nepiemērotu apģērbu, proti, kāds ir saģērbts pārāk silti aktīvai darbībai, kāds cits – par švaku, vēl kādam apģērbs neatbilst laika apstākļiem,” teic biedrības valdes locekle Ingūna Zīmele.

“Esam iegādājušies apģērbu un apavu komplektus, kas piemēroti lietus apstākļiem. Tagad meklējam piegādātāju apģērbam, kas pasargātu no ērcēm, jo ērces ir reāls riska faktors, ko nedrīkstam ignorēt,” teic Ingūna Zīmele.

Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki tik reti dodas dabā, ir jau pieminētā funkcionālā apģērba trūkums, taču vēl svarīgāka ir motivācija. Lai ieinteresētu sabiedrību, it īpaši mazturīgās un daudzbērnu ģimenes, pēc iespējas vairāk atrasties dabā, turklāt darīt to visiem kopā un ar konkrētu mērķi, biedrība “Preiļi izglītotai Latvijai” LVM atbalstītā projekta ietvaros organizēs divus seminārus – praktiskās nodarbības. To laikā semināra dalībniekiem būs iespēja iepazīt dabu ne tikai kā vidi, kurā dzīvojam, bet kā instrumentu un resursu, ko var pilnīgi izmantot kopā būšanai un atpūtai. “Mums ir svarīgi iedot cilvēkiem impulsu doties dabā un saņemt no tās prieku, veselību un jēgpilni pavadīta laika gandarījuma sajūtu,” teic Ingūna Zīmele.

Vides izglītības resursu centra darbības pamatvirziens ir izglītojošo un pilnveidojošo nodarbību organizēšana brīvā dabā. Biedrības valdes locekle skaidro: “Centra speciālisti ir ieguvuši praksi un pieredzi ne tikai Latvijā, bet arī pie ārvalstu kolēģiem, tāpēc varam darboties ne tikai savā pilsētā un skolā, bet sniegt pakalpojumus daudz plašākam sabiedrības lokam – tostarp uzņemt ciemiņus vai doties izbraukumā uz citām Latvijas pilsētām un lauku teritorijām. Apģērba komplekti nodrošinās komfortablu uzturēšanos ārā arī tiem, kuri vienu vai citu iemeslu dēļ nav atbilstoši apģērbušies.”

Esam sertificēti
BM certification iso