26 • 05 • 2016

Mācās dzīvot veselīgi un ekonomiski

mea zemenm IT IMG 1912 2

Biedrība “Ūdenszīmes”, kas iekārtojusies bijušās pamatskolas ēkā, ir palikusi vienīgā sabiedriskā vieta Jēkabpils novada, Rubenes pagasta Kaldabruņu ciemā, jo nu slēgts ir gan pasts, gan skola un pat vietējais veikals. Tagad “Ūdenszīmes” ir vieta, kur sanākt kopā kaimiņiem, uzzināt ko jaunu un interesantu, mācīties dzīvot ekonomiskāk, izmantojot dabas sniegtās veltes.

Būtiskākā problēma ir lauku reģiona maznodrošināto iedzīvotāju zemais zināšanu līmenis par ikdienas dzīvē izmantojamajiem dabas resursiem, kas rada gan nepamatotus izdevumus no ierobežotā ģimenes budžeta, gan veselības un dzīves kvalitātes pazemināšanos. Vērojot šīs iedzīvotāju grupas iepirkšanās paradumus, nākas konstatēt, ka ļoti nozīmīga ienākumu daļa tiek izlietota neveselīgiem un nelietderīgiem produktiem, kas lielā mērā ir aizstājami ar daudz veselīgāku un lētāku izstrādājumu no pieejamajiem dabas resursiem. Līdzīga situācija ir vērojama veselības aprūpes un kosmētikas izvēles jomās. Tāpat – zināšanu līmenis par dārza efektīvu apsaimniekošanu maznodrošinātajām ģimenēm ir zems.

Biedrība “Ūdenszīmes” šogad ir saņēmusi finansiālu atbalstu AS “Latvijas valsts meži” sociālo projektu konkursā, ko administrē biedrība “Ziedot.lv”. Biedrības vadītāja Ieva Jātniece stāsta: “Biedrība bijušās pamatskolas ēkā iekārtojās 2007. gadā – pakāpeniski piesaistot dažādu fondu finansējumu, galvenokārt “Leader” programmas ietvaros, ēkā esam veikuši remontu, kā arī izbūvējuši pirti. LVM ziedojums mums ir ļoti nozīmīgs, jo redzam, ka cilvēkiem vienkārši trūkst zināšanu un motivācijas, lai ekonomiski iepirktos un efektīvi izmantotu dabas veltes. Projekts paredz gan teorētisko zināšanu apguvi, gan praktiskās nodarbības, gan nelielu remontu nodarbību telpā, ko esam jau paveikuši.”

Uzaicinot lektori no Rīgas – Latvijas Dārzu biedrības vadītāju un dārzu pazinēju Initu Šteinbergu, Kaldabruņu iedzīvotājiem bija iespēja uzzināt visu par dārzu iekārtošanu un labākajām sēklām. Interese tiešām bija liela un uz teorētiskajām nodarbībām ieradās turpat 30 cieminieku. Jāatzīmē, ka Kaldabruņu ciemā dzīvo vien 200 cilvēku. “Mēs esam vienīgais sabiedriskais centrs ne tikai savā ciemā – arī apkārtējos ciemos nekas daudz nenotiek, tāpēc pie mums bieži ierodas interesenti arī no apkārtnes”, piebilst Ieva.

Izmantojot savu ciema ļaužu gudrību, ciema iedzīvotājiem bija iespēja vairāk uzzināt par veselīgu pārtiku un ekonomisku iepirkšanos. Savukārt tagad, kad zaļo bērzi un drīz sāks ziedēt pļavas, projekta dalībnieki sien pirtsslotas, lasa zāļu tējas, mācās gatavot ekoloģisko kosmētiku, kas sanāk lēti, bet ir ļoti efektīva. “Mēs dzīvojam laukos, taču neprotam pilnā mērā izmantot to, ko mums dod pati daba. Šis projekts dos zināšanas un stimulu vairāk izmantot dabas produktus, nepērkot dārgas zāles un uztura bagātinātājus, neatstājot veikalā naudu par kosmētiku un pārtiku, ko varam pagatavot paši.” Vasaras otrā pusē, kad sāksies ogu un augļu laiks, ieplānotas nodarbības veselīgu kārumu pagatavošanā.

Esam sertificēti
BM certification iso