20 • 04 • 2016

LVM ziedojums – iztikai un dzīves gudrībai

ziru talka2

AS “Latvijas valsts meži” ziedojums sociālajiem projektiem ir nozīmīgs dažādām sabiedrības grupām – kādam tā ir iespēja skaisti pavadīt vecumdienas, citam saņemt rehabilitāciju vai cita veida atbalstu, bet vēl kādam tas ir nozīmīgs izdzīvošanas un izglītošanās avots. Lielisks piemērs kā palīdzēt daudziem trūkumā nonākušiem cilvēkiem ir biedrības “Svētelis” realizētais projekts – siltumnīcas būvniecība gurķu un tomātu audzēšanai, kā arī dažādu dzīvei noderīgu prasmju iegūšana.

Pašiem sava siltumnīca

Plānots, ka teju 200 m2 lielā siltumnīcā augs pavasara augu stādi, bet vēlāk kuplos tomāti un gurķi. LVM atbalstītā projekta ietvaros lielākā finansējuma daļa novirzīta tieši siltumnīcai, kuras būvniecība tiks sākta maija sākumā. Biedrības “Svētelis” vadītāja Ingrīda Grīnberga atzīst: „Godīgi sakot nemaz necerējām, ka saņemsim atbalstu siltumnīcas būvei. Vienīgais ko varu pateikt: milzīgs paldies par atsaucību un dāsnumu! Daudzi man saka: ko jūs tur māžojaties, tas nav tā vērsts! Taču es redzu, ka ir vērts! Es redzu, kā mainās cilvēki un jo īpaši bērni. Ir patiess gandarījums skatīties, kā viņi bauda sava darba augļus, kāds lepnums pavīd viņu sejās par labi padarītu darbu. Prasmes, ko viņi iegūst strādājot lauku darbus, viņiem neviens vairs neatņems, turklāt šīs prasmes ir pamats, lai viņiem būtu iespēja tālāk veiksmīgi saimniekot un attīstīties pašiem.”

brni

Paši rok, sēj, stāda un ravē

“Ēdiens ir viena no cilvēka pamatvajadzībām. Tie, kuri ikdienā nesastopas ar sociāli maz aizsargātām personām un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī daudzbērnu ģimenēm, kurās labākajā gadījumā darbs ir tikai vienam no vecākiem, pat neapjauš kādā trūkumā dzīvo liela daļa mūsu sabiedrības. Cilvēki vienkārši grib ēst. Tāpēc savā darbībā ēdināšanu esam izvirzījuši par vienu no prioritātēm,” teic biedrības vadītāja.

Īstenojot izvirzīto mērķi – sniegt labi padarīta darba sajūtu un piepildīt izsalkušos vēderus –, biedrība jau ceturto gadu nomā zemi Ozolnieku novadā “Bērzainēs”, ko izmanto lauksaimniecības produktu, garšaugu un ziedu audzēšanai. Šogad klāt nākuši arī truši – mammām atskrējuši jau pirmie mazuļi.

Strādājot un vairojot dobēs augošos labumus, cilvēki iegūst daudz vairāk nekā tikai pārtiku, proti, bērni un jaunieši iegūst prasmes, ko nemāca skolā – rakt, sēt, stādīt, ravēt un kopt zemi. Projektā paredzēts iesaistīt 40 daudzbērnu ģimenes un 20 jauniešus ar īpašām vajadzībām.

ziru sklas mazs

Zirņu talka un slotiņu nometne

Tieši gada simtajā dienā, kad pēc senajiem latviešu ticējumiem ir īstais zirņu sēšanas laiks, arī “Svēteļa” komanda izgāja tīrumā. Kopumā tika iesēts ap pushektāru plašs lauks ar dažādu šķirņu zirņiem un, izmantojot kopā būšanas laiku, iesēts tika vēl vesels lērums noderīgu zaļumu. „To, ko talcinieki paši neapēdīs, pārdosim savā tirdzniecības vietā, ko jelgavnieki jau iecienījuši. Pārdošanā būs arī ziedi un citi labumi. Iegūtie līdzekļi tiks izmantoti saimniecības attīstībai, jo vajadzību vēl daudz – sēklas, stādi, mēslojums, norēķini par lauku aparšanu un kultivēšanu, akas rekonstrukcija un kārtīgas “sirsniņmājas” izveide. Ikdienas darbos labi noderēs arī dārza instrumenti, turklāt, palielinoties trušu skaitam, jādomā par jaunām mājām arī tiem,” stāsta biedrības vadītāja.

Esam sertificēti
BM certification iso