03 • 11 • 2023

Izzinošā pastaigā stāstīs par lapkoku praulgrauža dzīvotņu un pļavas atjaunošanas darbiem

osmoderma barnabita i raiskums 03082012 003

Divu gadu laikā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) dabas liegumā “Augstroze” veikusi nozīmīgus darbus pļavas un retā lapkoku praulgrauža dzīvotņu atjaunošanai. 16. novembrī dabas liegumā notiks izzinoša pastaiga, kuras laikā ikviens varēs uzzināt vairāk par veiktajiem darbiem un to nozīmi, kā arī iepazīt šeit esošās dabas vērtības un vietas vēsturisko attīstību.

Dabas liegums “Augstroze” ir viena no dažādām dabas un kultūrvēstures vērtībām bagātākajām teritorijām Vidzemē. Kopš 2021. gada LVM dabas liegumā veikusi biotehniskos pasākumus, lai šeit sastopamās dabas vērtības saglabātu nākotnē – atjaunojusi lapkoku praulgrauža dzīvotnes 12 ha un dabisko pļavu 3 ha kopplatībā.

“Augstrozes” bioloģiski vecos un lielos ozolus apdzīvo īpaši retais lapkoku praulgrauzis. Retās vaboles dzīvotnes apdraud saules apspīdēto un dobumaino koku skaita samazināšanās. Lai lapkoku praulgrauzis šeit turpinātu dzīvot, kā arī izplatītos un vairotos, dabas liegumā saules gaismai atsegti laika gaitā aizaugušie, noēnotie koki. Vienlaikus ar lielo ozolu atēnošanu skatam atsegta arī skaistā ainava uz Augstrozes Lielezeru, ko var vērot, ejot pa pastaigu taku.

Tāpat LVM atjaunojusi lieguma teritorijā esošo pļavu, kas laika gaitā bija aizaugusi, bet vēl pirms simt gadiem, gādīgi apsaimniekota, ziedēja un kalpoja par mājvietu lielam skaitam dažādu sugu.

16. novembrī ikvienam interesentam būs iespēja LVM speciālistu vadībā izstaigāt daļu no darbu teritorijas un uzzināt, kādi biotehniskie pasākumi teritorijā veikti dabas vērtību atjaunošanai un saglabāšanai. Tāpat pastaigas laikā varēs uzzināt vairāk par reto lapkoku praulgrauzi, dabiskai pļavai raksturīgajām sugām, ieskatīties dabas lieguma teritorijas vēstures lappusēs, kā arī uzkāpt Augstrozes pilskalnā.

Pastaiga sāksies ar pulcēšanos un vieglām brokastīm pulksten 10.00, noslēgsies pulksten 14.00 ar siltām pusdienām ezera krastā un skaistās ainavas iemūžināšanu fotomirkļos. Pilna pasākuma programma pieejama un pulcēšanās vieta norādīta pieteikuma anketā.

Dalība pasākumā ir bez maksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties līdz šī gada 13. novembrim, aizpildot PIETEIKUMA ANKETU ŠEIT.

“Augstrozē” plānotais būs šogad piektais un noslēdzošais LVM rīkotais populārzinātnisks  profesionālās dabas aizsardzības demonstrāciju seminārs Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā. Šī projekta laikā paveiktie dažādu biotopu atjaunošanas darbi rādīti un skaidroti pavasarī un vasarā dabas parkā “Numernes valnis”, aizsargājamo ainavu apvidū “Ziemeļgauja” un dabas liegumos “Ovīši” un “Užava”.

Dabas liegums “Augstroze” ir viena no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM līdz 2023. gada nogalei KHZ-SAM projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros uzlabo un atjauno gan ES nozīmes biotopus, gan sekmē piemērotus apstākļus aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai.

koh logo 002