14 • 09 • 2023

LVM ierīkotajā ūdens dzeršanas vietā veldzējas meža zvēri

lusis veldzejas

Veicot pļavu atjaunošanu Natura2000 teritorijā, dabas lieguma “Ziemeļu purvi” Kangara pļavās, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieki papildus izveidoja četras ūdenstilpnes, kas paredzētas ne vien kā ūdens dzeršanas vietas meža dzīvniekiem, bet arī kā vairošanās vietas abiniekiem un kukaiņiem. Lai novērotu dzīvnieku aktivitāti, pētnieciskos nolūkos tika uzstādīta arī kamera.

Īsā laikā kamera pie ierīkotās ūdens vietas fiksējusi vairākus meža iemītniekus – meža cūkas, stirnas, staltbriežus, vilku un jenotsuņus. Tāpat kamera iemūžinājusi lūsi, kurš siltā dienā veldzējies ierīkotajā dzeršanas vietā.

“Par ūdeni interesi izrādīja arī putni un sikspārņi. Ņemot vērā, ka šī vieta ir izveidota tikai šogad, tad tajā vēl nav attīstījies augājs un ieviesušies kukaiņi, kas parasti ir papildu faktors dzīvnieku piesaistei. Turpināsim novērot un pētīt šo vietu,” LVM vides plānošanas vadītājs Mārtiņš Kalniņš.

Natura2000 teritorijā dabas liegumā “Ziemeļu purvi” LVM šogad pabeigs pļavas atjaunošanas darbus 26 hektāru kopplatībā. Šī ir viena no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM veic biotehniskos pasākumus Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta Nr.5.4.3.0/20/I/001 “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros. Projekta vadošais partneris ir Dabas aizsardzības pārvalde.

Dabiskie zālāji ir viens no Eiropā visstraujāk izzūdošajiem biotopiem. Šādās pļavās ir jo īpaši bagāta bioloģiskā daudzveidība – vienā kvadrātmetrā zālājos sastopamas līdz pat 40 dažādām augu sugām. Tomēr, ja pļavas netiek apsaimniekotas – pļautas vai ganītas –, tās aizaug ar kokiem un krūmiem.

koh logo 002