08 • 08 • 2023

Izzinošā pastaigā varēs uzzināt par LVM veikto pelēko kāpu atjaunošanu dabas liegumā “Ovīši”

6 2

Dabas liegumā “Ovīši” gandrīz 20 hektāru kopplatībā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veikusi  nozīmīgus pelēko kāpu atjaunošanas darbus. 18. augustā dabas liegumā notiks izzinoša pastaiga, kuras laikā ikviens interesents varēs uzzināt vairāk par veiktajiem darbiem un to nozīmi, kā arī iepazīt Baltijas jūras piekrastei raksturīgās pelēkās kāpas.

Pelēkās kāpas ir viens no Latvijas atklāto piejūras kāpu biotopiem,  kas īpašs ar skaisto ainavu, lielo smiltīs dzīvojošo augu un dzīvnieku sugu daudzveidību. Mazinoties nepieciešamajai smilšu pārpūšanai, pelēkajās kāpās uzkrājas barības vielas, tās pakāpeniski aizaug ar kokiem un krūmiem un līdz ar to izzūd ļoti retu augu un dzīvnieku sugām nepieciešamie dzīves apstākļi.

Lai pelēkās kāpas saglabātu savu vērtību, arvien būtu mājvieta retām un aizsargājamām sugām un ar skaisto ainavu un sugu daudzveidību iepriecinātu ikvienu dabā gājēju arī turpmāk, LVM 2021. gadā uzsāka pelēko kāpu atjaunošanu dabas liegumā “Ovīši”.

18. augustā ikvienam interesentam būs iespēja LVM speciālistu vadībā izstaigāt daļu no darbu teritorijas un uzzināt, kādi biotehniskie pasākumi teritorijā veikti, lai ar mežsaimniecības paņēmieniem imitētu iztrūkstošos dabiskos traucējumus un tā atjaunotu pelēkās kāpas. Tāpat pastaigas laikā varēs uzzināt, kā pelēkās kāpas veidojušās un kādas dabas vērtības tajās sastopamas. 

Pastaiga sāksies ar pulcēšanos un vieglām brokastīm pulksten 11.00 un noslēgsies pulksten 13.30 ar kurzemniekiem raksturīgām pusdienām jūras krastā. Pilna pasākuma programma pieejama un pulcēšanās vieta norādīta pieteikuma anketā.

Dalība pasākumā ir bez maksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties līdz šī gada 15. augustam, aizpildot PIETEIKUMA ANKETU ŠEIT.

Rudens pusē LVM iepazīstinās ar veiktajiem pļavu atjaunošanas darbiem un lapkoku praulgrauzim nepieciešamo bioloģiski veco ozolu atbrīvošanu no vainagos ieaugušajiem kokiem dabas liegumā “Augstroze”. Informācija par šo demonstrāciju semināru, tuvojoties norises laikam, būs publicēta LVM tīmekļvietnē.

Dabas liegums “Ovīši” ir viena no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM līdz 2023. gada nogalei KHZ-SAM projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros uzlabo un atjauno gan ES nozīmes biotopus, gan sekmē piemērotus apstākļus aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai.

koh logo 002