31 • 05 • 2023

Izzinošā pastaigā LVM iepazīstina ar veiktajiem darbiem “Numernes valnī”

img 3587 s

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) trijās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās līdz 2023. gada beigām veic nozīmīgus darbus reti sastopamo osu mežu dažādošanai un aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai. Vislielākais darbu apjoms – 103 no kopumā 178 hektāriem – veikts dabas parkā “Numernes valnis”, kur 18. maijā notika izzinoša pastaiga, lai iepazīstinātu ar dabas vērtībām, parkā veiktajiem darbiem un to nozīmi.

Pastaigā piedalījās darbos iesaistītie LVM darbinieki, Dabas aizsardzības pārvaldes un Valsts meža dienesta pārstāvji, kā arī vietējie iedzīvotāji un interesenti. Četru kilometru garajā maršrutā vairākos pieturas punktos par veiktajiem darbiem un arī izaicinājumiem, kurus nācies pārvarēt LVM speciālistiem un pakalpojumu sniedzējiem, iepazīstināja iesaistītie speciālisti.

Osu mežu biotops ir reti sastopams, gaišs priežu mežs uz nogāzēm, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām sugām. Osu mežiem ir nepieciešami dabiskie traucējumi – vēja darbība, uguns vai regulāri traucējumi zemsedzē, kas uztur atklātus smilts un grants laukumus. Ja šo traucējumu trūkst, meži pakāpeniski aizaug un izzūd dažādām augu un dzīvnieku sugām nepieciešamie dzīves apstākļi. Tāpēc LVM veikusi nozīmīgus osu meža dažādošanas darbus.

Veicot osu meža dažādošanas darbus, vienu no lielākajiem izaicinājumiem šajā vietā radīja laikapstākļi – ziemā “Numernes valnī”  vietām bija līdz pat 80 cm bieza sniega sega, kas apgrūtināja darbu gaitu – piekļuvi teritorijām un darbu veikšanu pilnā apmērā iecerētajā laika posmā. Pēc sniega nokušanas darbu teritorijās bija jāatgriežas vēlreiz, lai, piemēram, nozāģētu zemāk celmus, kas, zāģēti ziemā, bija palikuši pārlieku augsti.

img 3577 s

Īpaši sarežģīti darbus bijis veikt augstajās un stāvajās osu nogāzēs, kas ar mežizstrādes tehniku bija jāatbrīvo no nevēlamajiem kokiem, atklājot unikālo osu mežam raksturīgo ainavu.

“Darbus veikt aicinājām tikai spējīgākos pakalpojuma sniedzējus, jo teritorija ir ļoti sarežģīta gan reljefa, gan stingro vides nosacījumu dēļ – meža tehnika pārvietojās tikai pa iepriekš īpaši rūpīgi izplānotiem tehnoloģiskajiem koridoriem nogāzēs no augšas uz leju, lai pasargātu nozīmīgu augu sugu atradnes. Stāvās nogāzes prasīja drosmi un pārliecību no meža mašīnu operatoru puses – augstākā osu vaļņa kore, no kuras bija jāveic pievešanas darbi bīstamos slīpumos sasniedz teju 150m,” stāsta LVM Ziemeļlatgales reģiona mežizstrādes vadītājs Dainis Babāns.

Šogad vēl ar roku darbaspēku osu vaļņos tiks savākti zari un nopļautas atvases.

Viens no darbu mērķiem ir uzlabot dzīves apstākļus “Numernes valnī” augošajām retajām un aizsargājām sugām. Tādēļ veikta virkne mežkopības darbu: pameža un paaugas retināšana, jaunaudžu kopšana, kā arī zaru kaudžu dedzināšana, lai radītu atklātus, saules apgaismotus laukumus un atsegtu smilti un granti, kas nozīmīgi šeit mītošo reto un sauli mīlošo sugu augšanai. Šajā pavasarī LVM vides speciālisti veikto darbu teritorijā atklāja 15 jaunas meža silpurenes atradnes, kas apliecina, ka veiktie darbi nesuši rezultātu.   

Kopumā dabas parkā “Numernes valnis” izcirsti retajām saulmīļu sugām nevēlamie koki un krūmi vairāk nekā 90 hektāru platībā, kā arī veikta pameža un paaugas retināšana un jaunaudžu kopšana. Daļa ciršanas atlieku tika izvesta, bet daļa atstāta uz vietas, lai šajā vasarā zaru kaudzes izžūtu. Rudenī vienu daļu kaudzēs savākto zaru dedzinās uz vietas, lai tādā veidā radītu atklātus, saules apgaismotus laukumus un atsegtu granti. Savukārt otra daļa savākto zaru rudenī tiks izvesta, lai sašķeldotu un piegādātu vietējām katlumājām kā kurināmo. Šādi darbi, tikai mazākā, 13 hektāru platībā, veikti arī dabas parkā “Driksnas sils”.

Izzinošā pastaiga sākas ar īsu ieskatu “Numernes vaļņa” apkārtnes vēstures lappusēs. Ar dažādiem interesantiem senākiem un ne tik seniem notikumiem iepazīstināja Kārsavas kultūrvēstures centra “Līču mājas” vadītāja Inta Jurča un LVM Ziemeļatglaes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Aldis Laganovskis. Savukārt dabas eksperta vadībā dalībnieki varēja iepazīt un iemācīties atpazīt šeit sastopamās augu sugas un uzzināt vairāk par osu meža biotopa veidošanās un pastāvēšanas nosacījumiem. Vietā, kur LVM darbinieks aprīļa izskaņā atklāja reto vainagoto  zemeszvaigzni Geastrum quadrifolium (sēne), kopīgiem spēkiem tika ierakts arī viens no trim informatīvajiem stendiem, kurā vēstīts par teritorijā veiktajiem darbiem un sniegta arī cita vērtīga informācija. Pasākuma noslēgumā dalībnieki ieturēja sātīgas, ugunskurā gatavotas pusdienas un fotomirkļos iemūžināja skaisto Latgales ainavu.

“Numernes valnis” un “Driksnas sils” ir divas no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM līdz 2023. gada nogalei KHZ-SAM projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros uzlabo un atjauno gan ES nozīmes biotopus, gan sekmē piemērotus apstākļus aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai. Projekta vadošais partneris ir Dabas aizsardzības pārvalde.

koh logo 002