10 • 05 • 2023

Izzinošā pastaigā iepazīstinās ar LVM veiktajiem osu meža dažādošanas darbiem "Numernes valnī"

numerne ielugumam

Dabas parkā “Numernes valnis” 103 hektāru kopplatībā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veikusi nozīmīgus darbus šeit esošo Latvijā reti sastopamo osu mežu dažādošanai un aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai. Lai iepazīstinātu ar īpašajām dabas vērtībām un veiktajiem darbiem to saglabāšanā, 18. maijā “Numernes valnī” notiks izzinoša pastaiga.

Dabas parks “Numernes valnis” ir viena no retajām vietām Latvijā, kurā var redzēt un brīnīties par osu mežiem – visā valstī šis unikālais meža biotops aizņem vien 14 kvadrātkilometru lielu platību. 18. maija pastaigā darbos iesaistītie LVM speciālisti skaidros, kādi biotehniskie pasākumi līdz šim “Numernes valnī” veikti dabas vērtību stāvokļa uzlabošanā un atjaunošanā. Tāpat varēs uzzināt, kā osu meži veidojušies, iemācīties atpazīt un redzēt ziedam retas un aizsargājamas augu sugas un nedaudz ieskatīties “Numernes vaļņa” apkārtnes vēsturē. Pastaigas noslēgumā spēkus varēs atgūt ar gardu zupu un ugunskurā ceptiem čeburekiem.

Dalība pasākumā ir bez maksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc dalība jāpiesaka līdz šī gada 15. maijam, aizpildot PIETEIKUMA ANKETU ŠEIT. Pastaiga sāksies ar pulcēšanos un vieglām brokastīm pie Numernes vaļņa skatu torņa pulksten 10.00 un noslēgsies pulksten 14.00 ar ugunskurā gatavotām gardām pusdienām un skaistās Latgales ainavas iemūžināšanu fotomirkļos.

ruisa pukgalve

Osu mežiem nepieciešami dabiskie traucējumi – vēja darbība, uguns vai regulāri traucējumi zemsedzē, kas uztur atklātus smilts un grants laukumus. Ja šo traucējumu trūkst, meži pakāpeniski aizaug un izzūd dažādām augu un dzīvnieku sugām nepieciešamie dzīves apstākļi. Arī “Numernes valnī” skaistās nogāzes vietām jau bija aizaugušas ar kokiem un krūmiem. Tāpēc šeit veikti nozīmīgi darbi, dažviet īpaši sarežģītos apstākļos, lai palīdzētu meža biotopam saglabāties arī nākotnē.   

“Numernes valnis” ir viena no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM līdz 2023. gada nogalei KHZ-SAM projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros uzlabo un atjauno gan ES nozīmes biotopus, gan sekmē piemērotus apstākļus aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai. Projekta vadošais partneris ir Dabas aizsardzības pārvalde.

koh logo 002