08 • 11 • 2021

Uzsākta osu mežu biotopu kopšana dabas parkā "Numernes valnis"

ruisa pukgalve

AS Latvijas valsts meži apsaimniekošanā esošajā dabas parkā “Numernes valnis” uzsākuši vērienīgus biotopu kopšanas pasākumus 97 ha platībā ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos  biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros. Projekta vadošais partneris ir Dabas aizsardzības pārvalde un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) kopā ar sadarbības partneriem veiks darbus 14 vietās Latvijā, tostarp dabas parkā “Numernes valnis”.

Šī gada sākumā notika ekspertu līmeņa sanāksme, kurā LVM, Dabas aizsardzības pārvaldes, kā arī Valsts meža dienesta pārstāvji diskutēja un vienojās par dabas parkā veicamajiem dzīvotņu uzlabošanas un atjaunošanas darbiem.

Dabas parks “Numernes valnis” ir viena tām vietām Latvijā, kur osu meža biotops – gaišs priežu mežs uz nogāzēm – sastopams lielā platībā, taču tā saglabāšanai nepieciešama cilvēka palīdzība.

Dabas parka teritorijā aug tādas retas un īpaši aizsargājamas augu sugas kā Ruiša pūķgalve, meža silpurene, smiltāju esparsete un zālļapu smiltenīte. Tās ir gaismas prasīgas sugas, noēnotās vietās slikti zied un tām neattīstās sēklas, pie tam tās ir jutīgas ne tikai pret koku un krūmu radīto noēnojumu, bet arī pret citu lakstaugu sugu konkurenci un izzūd vietās ar blīvu lakstaugu stāvu un vietās, kur sāk uzkrāties barības vielas.

 

Visu šo reto sugu skaitu un dzīvotspēju jeb vitalitāti tiešā veidā ietekmē to dzīvotņu aizaugšana, noēnojums un blīva sūnu paklāja izveidošanās, nereti tās sastopamas vairs tikai ceļmalās – kur atsegta grants un apspīd saule.

Šobrīd mežsaimniecisko darbu brigāde veic pameža un paaugas ciršanu visā platībā. Tai seko otrā stāva egļu, bērzu un citu atsevišķu koku, kas rada spēcīgu apēnojumu, novākšana. Tiek saglabāti sausie koki un kritalas, kā arī bioloģiski vecie koki, kas ir mājvieta citām retām sugām. Saglabājamās dabas vērtības dabas parkā ir marķētas sarkanā un zaļā krāsā, piemēram, tiek marķēti saglabājamie bioloģiski vecie koki, reto sugu atradnes, tehnikas pārvietošanās joslas pa mežu, kā arī kopjamās platības ārējā robeža.

Rezultātā veidosies skrajš, saules izgaismots priežu mežs. Šoruden tiks veikta arī jaunaudžu dabiskošana, retinot blīvās priedes un veidojot atvērumus, kur iesēties retajām sugām. Nākamajā rudenī, kad nozāģētie kociņi un zarus kaudzes būs izkaltušas, tās tiks sadedzinātas, tādējādi veicinot zemsedzes mineralizāciju un atklātus laukumus.

Visi pasākumi ir plānoti tieši tajās vietās, kur ir vislielākā iespēja šīm retajām augu sugām no jauna iesēties izveidotajos atklātajos, labāk apgaismotajos laukumos. Pasākumi ir vērsti gan uz osu biotopa struktūras elementu dažādošanu un veidošanu, gan reto sugu dzīves apstākļu uzlabošanu.

Projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” (Nr.5.4.3.0/20/I/001) kopējais budžets plānots 3,52 miljonu EUR apmērā un 85 % no tā finansē Eiropas Savienības Kohēzijas fonds, īstenošanas laiks: no 2021. līdz 2023. gadam.

koh logo