06 • 09 • 2016

Jaunjelgavas un 60 citas Latvijas pašvaldības pievienojas Cūkmena koka manifestam

Jaunjelgava 5

2. septembrī Jaunjelgavā notika kārtējā Latvijas Pašvaldību Izpilddirektoru asociācijas sanāksme. Tās ietvaros Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss iepazīstināja ar kokrūpniecības nozares attīstību un koka būvju popularizēšanu, savukārt AS “Latvijas valsts meži” radītais dabas draugs un tīru mežu aizstāvis Cūkmens, turpināja šovasara iesākto sarunu ar Latvijas pašvaldībām un pasniedza koka manifestu Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājam Guntim Libekam. Kopā ar Jaunjelgavu koka manifestam par koka vērtību un tā popularizēšanu ikdienā pievienojās vēl 60 Latvijas pašvaldības, apņemoties godāt koku kā labāko materiālu sadzīvē un būvniecībā.   

Parakstot manifestu, Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs apņēmās turpināt Cūkmena iesākto darbu – cildināt koku kā labāko materiālu dzīves telpā.

“Koks Jaunjelgavā tiek cienīts un godāts jau izsenis. Jaunjelgavas pilsētai ir sena vēsture, kas atspoguļojas arī koka arhitektūrā. Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ir iekļauts Jaunjelgavas pilsētas vēsturiskais centrs, kas veidots no koka. Tas ir atbildīgs uzdevums – saglabāt koka būves pilsētvidē. Tādēļ arī šajā vasarā izdaiļojām Jaunjelgavas pilsētas centru ar koka skulptūrām, piemēram, Hercoga krēslu, kas priecē ikvienu iedzīvotāju un atgādina par vēsturiskiem notikumiem. Jaunjelgavas novada Vīgantes dabas parkā apskatāmas skulptūras, kas veltītas grāmatas Staburaga bērni personāžiem. Arī jaunā paaudze tiek izglītota ar mežu saistītos jautājumos. Skolēni piedalās AS Latvijas Valsts meži rīkotajās Meža dienās, līdztekus arī iesaistās Mazpulku kustībā”, stāsta Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks.

Attīstoties kokrūpniecības nozarei un ražojot aizvien tehnoloģiski sarežģītākus un naudas izteiksmē dārgākus koksnes izstrādājumus, arī Latvijas “zaļā zelta” – meža – vērtība ik gadu pieaug. Kristaps Klauss norāda, ka kopš 2000. gada meža nozares eksporta vērtība palielinājusies trīs reizes, un turpina augt. Eksperts arī sniedza ieteikumus, kā sekmēt koksnes izmantošanu būvniecībā.

Latvijā lielākajā ģimenes portālā www.mammamuntetiem.lv šogad veiktajā sabiedrības aptaujā noskaidrots, ka 65,2% respondentu vēlas, lai viņu apdzīvotajā vidē būtu vairāk koka izstrādājumu – sākot ar materiāliem ēku celtniecībai un beidzot ar mēbelēm mājokļu iekārtošanai un bērnu rotaļlietām. Vecāku lielākā vēlme būtu, ja pašvaldības izvēlētos uzmanību izglītības iestāžu, kurās bērni pavada lielāko dienas daļu, renovācijai un celtniecībai izmantot ekoloģisku un veselībai draudzīgu materiālu – koksni.

Cūkmens šovasar ar Cūkmena kokmīļu darbnīcu ciemojās piecās Latvijas pilsētās – Jelgavā, Rēzeknē, Liepājā, Valmierā un Rīgā –, mācot mīlēt, rūpēties un pareizi izmantot koku. Pilsētas, kurās viesojās Cūkmens, saņēma īpašu koka manifestu. To parakstot, saņēmēji solījās popularizēt, mīlēt un cienīt koku kā labāko un vērtīgāko Latvijas dabas resursu. Ikvienam kokmīļu darbnīcas apmeklētājam bija iespēja iepazīt koka labās īpašības, veidojot koka rotaļlietas, spēlējot galda spēles un skatoties īsfilmu “Koks – veselīgs materiāls”.

Lasīt vairāk: