11 • 08 • 2016

Rēzeknē sola turpināt Cūkmena iesākto darbu

Ar sveicieniem un laba vēlējumiem jūlija izskaņā Cūkmens viesojās Rēzeknes pilsētas svētkos, kur kopā ar lieliem un maziem dabas draugiem piedalījās Vislatvijas Cūkmena kokmīļu darbnīcās un pasniedza Rēzeknes domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam īpašu dāvanu – koka manifestu. To parakstot, Rēzeknes mērs apņēmās turpināt Cūkmena iesākto darbu – cildināt koku kā labāko materiālu dzīves telpā.

Mīlēt un cienīt koku kā Latvijas vērtīgāko dabas resursu, aizstāvēt koku tikpat enerģiski kā savu tuvāko, atcerēties, ka Cūkmens palīdzēs ar padomu it visā, kas attiecas uz koku un mežiem, – tās ir tikai dažas no lietām, ko, tiekoties ar Cūkmenu, apņēmās Rēzeknes mērs.

“Visu rēzekniešu vārdā varu teikt, ka esam ļoti priecīgi un pagodināti, uzņemot Cūkmenu pie sevis – Rēzeknē. Mēs augstu novērtējam koka nozīmi, ko apliecina gan Zaļās sinagogas restaurēšana, gan Koka arhitektūras mantojuma centra aktīvā darbošanās. Koks ir materiāls, kas prasa īpašas rūpes un pieeju, un pret to ir jāizturas saudzīgi. Rēzeknes pilsētas dome vienmēr ir atbalstījusi tīru un sakoptu vidi – ik gadu piedalāmies Meža dienās, Lielajā Talkā un citās vides sakopšanas aktivitātēs, bet turpmāk apņemos vēl aktīvāk atbalstīt Cūkmenu un turpināt viņa iesākto darbu,” teic Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

Rēzeknes kokmīļi Cūkmena darbnīcā varēja iepazīt koka labās īpašības – tika veidotas dažādas jaunas lietas no koka – lellītes, vilciņi, pirmā vizītkarte un citas lietas. Bērniem bija iespēja spēlēt spēles un noskatīties animācijas īsfilmu “Koks – veselīgs materiāls”, kā arī piedalīties īpašā zīmējumu konkursā “Uzzīmē koka Cūkmenu”.

IMGP971666666

Konkurss “Uzzīmē koka Cūkmenu”

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē koktēlnieki nolēmuši radīt Cūkmena koka skulptūru. Ikviens bērns vecumā līdz 10 gadiem ir aicināts piedalīties konkursā “Uzzīmē koka Cūkmenu” un radīt savu unikālo ideju, kā būtu jāizskatās Cūkmena koka skulptūrai. Radošākā risinājuma autora darbs pārtaps īstā koka skulptūrā, un viņš balvā saņems draugu ballīti Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē kopā ar Latvijā lielāko dabas draugu Cūkmenu.

Lai piedalītos konkursā, bērniem uz A4 papīra vai kartona lapas, izmantojot rakstāmpiederumus, jāuzzīmē, kā, viņaprāt, būtu jāizskatās Cūkmena koka skulptūrai. Talkā jānāk arī vecākiem, ja mazais neprot vēl rakstīt, – otrpus zīmējumam jānorāda informācija par bērnu – vārds, uzvārds, vecums, izglītības iestāde un mīļākā nodarbe –, par sevi – vārds, uzvārds, kontakttālrunis, dzīvesvietas adrese –, un pats galvenais – jāpapildina tas ar īsu zīmējuma stāstu. Zīmējums līdz 20. augustam jānosūta pa pastu uz AS “Latvijas valsts meži” biroju Vaiņodes ielā 1, Rīga, LV-1004.

Iesniegtos darbus izvērtēs zinoša žūrija – dabas parka Tērvetē koktēlniecības darbnīcas vadītājs Jānis Udrass, Latvijas Valsts mežu komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs, biedrības Zaļās mājas valdes loceklis Kristaps Ceplis, arhitekts Ervīns Krauklis un finansiste Ilze Jurkāne. Apskatot katru mazo censoņu iesniegto darbu, viņi noteiks radošāko zīmējumu, kas pārtaps īstā koka skulptūrā.

Lielā konkursa uzvarētāja paziņošana notiks 26. augustā Cūkmena kokmīļu darbnīcas tūres noslēguma pasākuma laikā Rīgā, Lucavsalas atpūtas parkā.

Cūkmena tūres ietvaros Latvijas dabas draugs viesosies vēl 3 citās pilsētās – 13. augustā Valmierā, 20. augustā Liepājā, savu lielo vasaras ceļojumu noslēdzot 26. augustā Rīgā, Lucavsalas atpūtas parkā.

Lasīt vairāk: