20 • 07 • 2016

Skandināvijā uzbūvēta pirmā PEFC sertificētā daudzdzīvokļu māja

images lvm jaunumi PEFC maja jpg 1469019206 fit 1024 768555

Seinajoki (Seinäjoki) būvniecības izstādē, kas norisinās šī gada jūlijā, ir apskatāma pirmā koka daudzdzīvokļu māja, kas ieguvusi PEFC (Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programmas) sertifikātu. Tas nozīmē, ka būvniecībā izmantotie materiāli ir iegūti likumīgi un nāk no ilgtspējīgi apsaimniekotiem mežiem, informē kolēģi no Somijas mežsaimnieku associācijas.

PEFC projekta piegādes ķēžu sertifikācija ir spējīga nodrošināt, lai būvprojektos izmantotā koksne būtu deklarējama kā legāla un nākusi no ilgtspējīgiem avotiem. Šāda sertifikācija ir piemērota lielām daudzdzīvokļu būvēm, sabiedriskajām ēkām, vai, piemēram, tiltiem un kuģiem, jo šādi projekti pieprasa koksnes izcelsmi pat tad, ja visi piegādātāji un apakšuzņēmēji paši nenodrošina tās uzraudzību.

Jāpiezīmē, ka arī visi AS “Latvijas valsts meži” valdījumā esošie meži ir sertificēti atbilstoši PEFC meža apsaimniekošanas standartam.

Pasaulē ir tikai dažas ēkas, kuras ieguvušas PEFC sertifikātu. 2008. gadā Spānijā, Zaragoza EXPO  izstādē prezentētā bāka kļuva par pasaulē pirmo šādi sertificēto būvprojektu, savukārt pirmais dzīvojamais projekts šo sertifikātu ieguva Londonā 2014. gadā.

"PEFC sertifikācijas prasības ir stingras, tāpēc daži no piegādātājiem būvniecības procesā tika nomainīti. Tomēr vairāki lielie būvniecības projekti iegūst no tā, ka daudziem Eiropas ražotājiem un gatavajiem koka elementiem jau ir piešķirts PEFC sertifikāts", situāciju komentēja ēkas buvnieka Somijas uzņēmuma Lakea Oy rīkotājdirektors Timo Mantila

 “Somijā ir nepieciešams palielināt kokmateriālu izmantošanu būvniecībā, jo tādējādi tiek palielināta atbildība būvdarbu laikā,” saka Mantila. “Man ir stāstīts, ka 1000 m3 Maihā daudzdzīvokļu mājas būvniecībai izmantotā kokmateriāla, Somijā izaug mazāk nekā minūtes laikā. Tas veiksmīgi parāda koka kā atjaunojama resursa efektivitāti.”

Daudzdzīvokļu māja Seinajoki izstādē ir būvēta no PEFC sertificētā CLT (vairākslāņu masīvkoka panelis) elementiem, kurus ražojis uzņēmums Stora Enso. Būvlaukumos nogādātie moduļi ir pilnveidoti līdz pat sīkākajai detaļai. Stora Enso izstrādā jaunu produktu ar nosaukumu LVL (laminētais finiera baļķis), kuru ražo no Somijas koksnes Varkaus pilsētas jaunajā ražotnē.

Maihā ir vienīgā daudzstāvu dzīvojamā ēka Seinajoki būvniecības izstādē, kura būs atvērta mēnesi un ir unikāla visā pasaulē. Katru gadu izstādei tiek būvēts pilnvērtīgs dzīvojamais kvartāls. Ģimenes atver savus mājokļus aptuveni 100 000 apmeklētājiem un ievācas tajos tikai pēc izstādes beigām.