12 • 08 • 2016

Koks – videi un veselībai drošs materiāls

Koksne ir viens no unikālākajiem materiāliem uz zemes – tas ir dzīvs un dabisks materiāls, kas elpo. Dabisks koks ir patīkamāks un veselībai drošāks materiāls, nekā sintētisks. AS “Latvijas valsts meži” un biedrība “Zaļās mājas” radījusi animācijas filmu, kas stāsta par koku kā drošu un atjaunojamu materiālu.

Koksne rodas dabiskā ceļā, kad augi, izmantojot fotosintēzi, saules enerģiju pārvērš ogļūdeņradī. Fosilie resursi ar laiku izsīks, taču, pareizi saimniekojot, koki uz mūsu planētas augs un ražos koksni mūžīgi.

Mūsdienās koks atrodams visur

Pateicoties ģeogrāfiskajam novietojumam, Latvijā augusī koksne savas kvalitātes dēļ ir vispiemērotākā būvniecībai un dažādu koksnes produktu izgatavošanai. Augot koki piesaista ogļskābo gāzi un ražo ikvienai dzīvai būtnei nepieciešamo skābekli. Dabiskā veidā kokiem mežā novecojot un atmirstot, ogļskābā gāze atgriezās atmosfērā, taču, koksni pārstrādājot ikdienā izmantojamos produktos, ogleklis paliek tajos ieslēgts un nespēj nodarīt kaitējumu zemes atmosfērai.

Neskatoties uz to, ka koksne ir ļoti izturīgs materiāls, to ir viegli apstrādāt, tāpēc koksnes lietošanas iespējas ir teju neierobežotas. Sākot no vienkāršām karotēm, modernām mēbelēm un daudzstāvu dzīvojamām ēkām un beidzot ar gāzes tankkuģiem un lidmašīnām. Dzīve koka mājā nozīmē dzīvot dabiskā vidē.

Šobrīd meži aizņem vairāk nekā pusi Latvijas teritorijas, kaut vēl pirms pusgadsimta tikai nepilna trešā daļa mūsu valsts teritorijas bija mežs. Kopš valsts neatkarības atjaunošanas mežainums Latvijā nepārtraukti turpina palielināties, un šobrīd Latvija ir 4. mežainākā valsts Eiropā. Mūs apsteidz vien Somija, Zviedrija un Slovēnija.

Lasīt vairāk: