31 • 08 • 2015

Iestādi savu nākotni!

Aicinot novērtēt koku kā vienīgo atjaunojamo resursu nozīmību cilvēces nākotnei, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) radījusi izglītojošu animācijas filmu “Iestādi savu nākotni”.

Katru sekundi cilvēku skaits uz pasaules strauji pieaug un to veiktās darbības ietekmē zemi. Lai mūsu bērniem būtu zeme, kur dzīvot, gaiss, ko elpot, un vieta pārtikas audzēšanai, mums ir jāmācās salāgot savas ikdienas darbības un vajadzības ar tiem resursiem, kuri ir atjaunojami cilvēces spēkiem.

 

 

Tomass Kotovičs, AS “Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs, skaidro: “Koki ir vienīgie pilnībā atjaunojamie materiāli, kas turklāt augot savāc sevī globālās sasilšanas “vaininieci” – ogļskābo gāzi jeb CO2. Koku daudzumu cilvēki var ietekmēt – stādot vairāk, kopjot, lai palielinātu to augšanas ātrumu un ikdienā biežāk izmantojot koksnes izstrādājumus. Koks ir otrs galvenais ogļskābās gāzes savācējs aiz pasaules jūrām un okeāniem, un dzīvošana koka mājās, kas ir dabīgas CO2 noliktavas, nemazina dzīves komforta līmeni.”

Latvijā meži aizņem vairāk nekā 56% no Latvijas teritorijas, un pusi no tiem apsaimnieko AS “Latvijas valsts meži”. LVM apsaimniekotajos mežos ik gadu, mežam pieaugot, tiek piesaistīti 4,1 miljoni tonnu oglekļa jeb 15 milj. tonnu CO2 ekv., bet kopējais uzkrājums visos LVM apsaimniekotajos mežos ir 109 miljoni tonnu oglekļa jeb 400 milj. tonnu CO2 ekv.