26 • 08 • 2020

Poligonā “Mežaine” aizvadītas pretmobilitātes mācības

20200817 111043

Lai sekmētu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību valsts aizsardzības ietvaros, 17. augustā Skrundas novada poligonā “Mežaine” notika pretmobilitātes pasākumu paraugdemonstrējumi. Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku rīkotajās mācībās piedalījās arī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pārstāvji.

Mācību laikā tika demonstrēts, kā pretmobilitātes pasākumos ātri un ērti izmantot smago un traktoru tehniku – kokvedējus, frontālos iekrāvējus, pašizgāzējus ar puspiekabēm un universālos traktorus.

Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts pastāstīja, kā pretmobilitātes pasākumos izmantotos apaļos kokmateriālus pašu spēkiem pārstrādā mobilajā zāģētavā dēļos, kurus izmanto šaušanas mērķu izgatavošanai.

Dzelzsbetona konstrukcijas, beramā materiāla un baļķu kravas palīdz izveidot kontroles posteņus uz ceļa, kā arī būtiski palēnināt ienaidnieka kustības ātrumu. Īpašu uzmanību izpelnījās pirmo reizi plašākam lokam demonstrētie inženiertehniskie pasākumi koku sagāzumu veidošanā, ceļa un caurtekas bojāšanā.

Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona komandieris pulkvežleitnants A. Rauza augstu novērtēja līdzšinējo sadarbību ar LVM sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanā, proti, nodrošinot cilvēkiem un infrastruktūrai drošas vietas minētā uzdevuma veikšanai.

“Mūsu veiksmīgā sadarbība ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir būtisks ieguldījums valsts aizsardzības spēju stiprināšanai. Aizsardzības ministrija, pamatojoties uz ikreizēju Valdības lēmumu, var iegūt zemes savā vadījumā un attīstīt nepieciešamo infrastruktūru. Tiek plānota arī poligona “Mežaine” teritorijas paplašināšana par aptuveni 700 ha, nododot platības Aizsardzības ministrijai. Tad poligonā varēs ierīkot tālākas distances, tai skaitā, mīnmetēju, šautuves un zaļās taktikas mācību laukumus,” skaidro LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes vadītājs Valdis Kalns.

Kopumā LVM ir iesaistījusies 24 zemju nodošanas projektos, no kuriem realizēti ir 11 (ar kopējo platību 10 000 ha) – lielākie no tiem Ādažos, Lāčusilā un Meža Mackevičos, divi projekti ir izbeigti, bet pārējie vēl ir īstenošanas procesā.

LVM sniedz operatīvu atbalstu arī militāro mācību saskaņošanā, nodrošinot militāro mācību maksimālu atbilstību saimnieciskajām, sociālajām un vides interesēm LVM apsaimniekotajās platībās.

Lasīt vairāk: