24 • 10 • 2016

Jaunjelgavas novada mežā notiek civilās aizsardzības mācības

IMG 20161024 WA00451

Ar pazudušu cilvēku meklēšanas un glābšanas darbiem no 23. līdz 24. oktobra LVM Vidusdaugavas reģionā ir atklāts praktisko mācību posms civilo aizsardzības mācību “Stormex 2016” programmā, kas līdz 26. oktobrim norisināsies visā Latvijas teritorijā.

Civilās aizsardzības mācību scenārija pamatā ir situācija, kuras ietvaros pāri Latvijai virzās postošs orkāns – vēja spēks brāzmās sasniedz 42-48 m/s, kā rezultātā visā valstī nodarīti infrastruktūras bojājumi, novērots elektroenerģijas padeves pārtraukums, traucēta pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem (piemēram, ūdensapgāde, siltumapgāde).

Mācību scenārijs paredz, ka dabas stihijas laikā Rīgas jūras līča teritorijā pazūd zvejas kuģis, Rīgā sagrūst ēkā, Daugavpilī notiek bīstamas ķīmiskas vielas noplūdes, bet Jaunjelgavas novada mežā apmaldās cilvēki.

civilas macibas pol

Pazudušo cilvēku lomās – Latvijas skautu un gaidu organizācijas pārstāvji. Cilvēku meklēšanas un glābšanas darbos Latvijas valsts mežā piedalās vairāk nekā 160 Valsts policijas (VP), Valsts robežsardzes koledžas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvji, kurus atbalsta Jaunjelgavas pašvaldība un vietējais Zemessardzes 55. kājnieku bataljons. Cilvēku meklēšanas darbos iesaistīts arī Valsts robežsardzes (VRS) gaisa kuģis un kinologi.

CA macibas

No 21. līdz 26. oktobrim visā Latvijas teritorijā norisinās kompleksās valsts līmeņa civilās aizsardzības mācības “Stormex 2016”, kurās ar dažādu apdraudējuma scenāriju izspēli tiek pārbaudīta valsts un pašvaldību institūciju, operatīvo dienestu un citu iesaistīto organizāciju gatavība, savstarpējā sadarbība un reaģēšanas spējas katastrofu gadījumos. Šāda līmeņa un apjoma civilās aizsardzības mācības Latvijā notiks pirmo reizi. Mācību mērķis – pārbaudīt katastrofu pārvaldīšanā iesaistīto institūciju un organizāciju rīcību un savstarpējo sadarbību valsts mēroga katastrofas gadījumā – prasmes izvērtēt situāciju un pieņemt lēmumus. Iesaistīto institūciju gatavība tiks pārbaudīta atbilstoši Valsts civilās aizsardzības plānā noteiktajiem pasākumiem. Kopumā mācību laikā tiks imitētas 15 dažādas praktiskās un teorētiskās apdraudējuma epizodes, kurās iesaistītas vairāk nekā 50 valsts iestādes, pašvaldības vai citas institūcijas.