31 • 08 • 2018

Tehnoloģijas palīdz kokvedēju maršrutu plānošanā

ae d 190220

Ieguldot līdzekļus attīstībā un procesu uzlabošanā, ievērojamus sasniegumus guvusi AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokmateriālu piegāžu joma.

LVM kokmateriālu pārvadājumus ikdienā nodrošina 38 uzņēmumi, darbu izpildē iesaistot 140 kokvedējus un 350 kokvedēju vadītājus. Lai gan sākotnēji transportēšanas process šķiet vienkāršs, tā nav – visas automašīnas ir aprīkotas ar modernām tehnoloģijām: datoriem ar pieeju internetam, tiešsaistes sekošanas un maršrutēšanas sistēmām u.tml., kas ļauj efektīvi plānot kokmateriālu piegādes.

“LVM uztur aktuālu informāciju par ceļiem, kur ir iespējama un atļauta kokvedēju pārvietošanās. Tas ļauj neplānot piegādes pa slēgtiem ceļiem vai ceļiem ar samazinātu nestspēju pavasara šķīdonī, izvairīties no dalības satiksmes plūsmā, kas dodas uz masu pasākumiem vai reaģēt uz iedzīvotāju lūgumiem, tādējādi mazinot neērtības, ko rada intensīva kokmateriālu transportēšana. Jaunākās tehnoloģijas ļauj īstenot šīs izmaiņas tā, lai neciestu uzņēmuma klienti – Latvijas kokapstrādes uzņēmumi,” stāsta LVM Pārdošanas un piegādes izpilddirektors Andris Meirāns.

Maršruti tiek plānoti, ņemot vērā ne vien uzņēmuma, bet arī iedzīvotāju un sabiedrības intereses. Piemēram, ja tiek saņemta informācija par intensīvas kokvedēju plūsmas radītām neērtībām, var tikt veiktas izmaiņas kravas automašīnu plūsmā konkrētajā ceļa posmā, samazinot kokvedēju kustības intensitāti, pārvietošanos nakts laikā vai faktisko kokvedēju braukšanas ātrumu māju un apdzīvotu vietu tuvumā. Līdzīgs risinājums rasts arī šī gada Dziesmu un deju svētku laikā, kad uzņēmums, izmantojot Rīgas apvedceļu, būtiski samazināja kokvedēju plūsmu galvaspilsētā.

LVM kopš dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Lasīt vairāk: