26 • 06 • 2018

Mākslīgais intelekts arī mežā

img 0756

Sekojot tehnoloģiju attīstībai un jaunākajiem atklājumiem, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) speciālisti meklē arvien jaunus risinājumus uzņēmuma darba efektivitātes uzlabošanai.

Pašlaik uzņēmums interesējas par jaunākajām tehnoloģijām, ar kuru palīdzību var uzlabot mežsaimniecības plānošanas procesu, saīsināt laiku starp informācijas ieguves un izmantošanas brīdi un, protams, uzlabot darba efektivitāti, vienlaikus nezaudējot ievākto datu precizitāti.

Viens no veidiem, kā rast risinājumus izvirzītajiem mērķiem, ir mākslīgā intelekta metožu izmantošana mežaudzes taksācijas rādītāju (mežaudžu robežas, koku sugas, mežaudzes šķērslaukuma, koku augstuma, koku skaita, caurmēra, mežaudzes kopējās krājas) iegūšanai. Nepieciešamos rādītājus var iegūt no satelītu Sentinel 1 un Sentinel 2 uzņemtajiem attēliem, aerofotouzņēmumiem un LiDAR jeb aerolāzerskenēšanas.

"Mākslīgā intelekta tehnoloģijas, kurās ietilpst arī mašīnmācīšanās un dziļie neironu tīkli, ir  gana pilnveidotas, un tām noteikti var atrast pielietojumu ar mežsaimniecību saistītu problēmu risināšanā. Esam uzsākuši iespējamo risinājumu sākotnējo izpēti un sasniedzamie mērķi ir izaicinoši. Ceram, ka interesi sadarboties un aktīvi meklēt potenciālos risinājumus izrādīs arī mākslīgā intelekta tehnoloģiju jomas uzņēmumi," stāsta LVM Attīstības projektu vadītājs Armands Berķis.

Valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.