19 • 07 • 2018

Skaistkalnē tapis jauns meža ceļš

20180628 152508

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) no sadarbības partnera SIA “Mikor” ekspluatācijā saņēmuši jauno 3,756 km garo meža ceļu Skaistkalnes iecirknī. Jaunais “Mežvidu ceļš” ir nodots ekspluatācijai izcilā būvdarbu kvalitātē, kas ļaus tam kalpot ilgus gadus.

LVM savu ceļu būves investīciju programmu īsteno, lai nodrošinātu nepārtrauktu izejvielu pieejamību Latvijas koksnes pārstrādes uzņēmumiem neatkarīgi no laika apstākļiem.

Labi meža ceļi nozīmē regulāras koksnes piegādes Latvijas koksnes pārstrādes uzņēmumiem, kas atsevišķos Latvijas reģionos dod regulāru, labi apmaksātu darbu līdz pat 25% no nodarbināto, tādējādi atturot iedzīvotājus no došanās peļņā uz ārzemēm.

20180628 153016

Meža ceļi tiek būvēti par uzņēmuma līdzekļiem, taču kalpo visai sabiedrībai. Ceļi netiek slēgti, tāpat tie tiek atbilstoši uzturēti un remontēti. Pa tiem pārvietojas mežizstrādes tehnika, ogotāji, sēņotāji, mednieki, kā arī vienkārši atpūtnieki.

Labiem meža ceļiem ir būtiska loma ne tikai meža atjaunošanas un kopšanas darbos, bet arī ugunsgrēku dzēšanā. Pa tiem līdz nelaimes vietai savlaicīgi spēj nokļūt ugunsdzēsēju tehnika, tādējādi neļaujot postošai nelaimei izvērsties daudz lielākā plašumā.

LVM kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.