24 • 10 • 2023

Topošā LVM Rietumvidzemes reģiona klientu centra pamatos iemūrēs vēstījumu nākamajām paaudzēm

v 44

Būvniecības tendences pasaulē un Eiropā apstiprina, ka koksne kā atjaunojams un dabisks izejmateriāls tiek arvien augstāk novērtēts kā efektīvs instruments cīņā ar klimata pārmaiņām. Arī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ne vien ilgtspējīgi apsaimnieko valsts īpašumu, izglīto sabiedrību par koksnes labajām īpašībām un nozīmi CO2 noglabāšanā, bet arī veicina koksnes būvniecības attīstību Latvijā. Topošā LVM Rietumvidzemes reģiona klientu centra ēkas pamatos 1. novembrī tiks iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Ēkas būvniecības darbus plānots pabeigt līdz 2024. gada novembrim.

“Latvijai kā mežiem bagātai zemei ir unikāla iespēja plaši izmantot savu vietējo atjaunojamo resursu, tostarp arī būvniecībā. Zināms, ka ēkas, kas būvētas no koka, labvēlīgi ietekmē cilvēku veselību, turklāt tās gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam tik nevēlamo CO2. Izmantojot mūsu pašu ēku būvniecībā Latvijā augošo koksni, mēs palielinām arī kopējo CO2 piesaisti, kas ir ļoti nozīmīgi Eiropas zaļās vienošanās kontekstā,” norāda AS “Latvijas valsts meži”  valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Topošais klientu centrs LVM Rietumvidzemes reģionā ir trešais objekts no tipveida LVM klientu centru projekta, kura iecere iesākta 2012. gadā. Pirmais no uzņēmuma klientu centriem, kura būvniecībā plaši izmantota koksne, bija 2017. gadā atvērtais LVM klientu centrs Dundagā, kas tika atzīta par “Gada labāko būvi Latvijā 2016”. Arī 2021. gadā atklātais Zemgales reģiona klientu centrs būvēts, izmantojot koksni gan būvkonstrukcijās, gan interjera veidošanā, apvienojot modernu, ērtu dizainu un apliecinot koksnes kā inovatīva un videi draudzīga būvmateriāla priekšrocības. LVM Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā saņēmis “Latvijas Būvniecības gada balvu” nominācijā “Koka būve 2021”, kā arī 2. vietu nominācijā “Ilgtspējīgākā publiskā ēka” Baltijā.

dundaga4

Lai gan topošais Rietumvidzemes reģiona klientu centrs atšķirsies no iepriekšējiem objektiem ar teritorijas labiekārtojumu, ēkas krāsu toņiem un nedaudz arī konstruktīvi, tomēr visus trīs objektus apvienos plašs koksnes pielietojums nesošajās konstrukcijās, starpsienu karkasos, apdares materiālos gan iekštelpā, gan ārtelpā. Plānots, ka Rietumvidzemes reģiona klientu centra būvniecībā tiks izmantoti vairāk nekā 400 m3 koksnes materiālu.

Lai ēku padarītu iespējami energoefektīvāku, uz ēkas jumta paredzēts izvietot saules paneļus elektroenerģijas ražošanai, pagalmā ierīkot elektroauto uzlādes stacijas. Ēkas apkure tiks nodrošināta, izmantojot gan siltumsūkni, gan granulu katlu.

Arī LVM Mežvidu kokaudzētavas topošajā stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa izbūvei izmantotas līdz pat 30 metru garas vienlaidu koka sijas. Šajās konstrukcijās izmantoti apmēram 600 m3 koksnes, kas sevī uz visu ekspluatācijas laiku noglabās ap 600 tonnām CO2.

mezvidu kokaudzetava 3

Lai veicinātu koksnes izmantošanu būvniecībā, 2021. gadā LVM noslēdza divus sadarbības memorandus: ar Latvijas Kokrūpniecības federāciju un Ekonomikas ministriju. Sadarbība paredz veicināt koka būvmateriālu un būvizstrādājumu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu un izmantošanu būvniecībā, sekmējot ilgtspējīgu būvniecību un Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Lasīt vairāk: