16 • 03 • 2022

LVM Zemgales reģiona klientu centram 1. vieta nominācijā “Koka būve”

Aizvadītās nedēļas izskaņā, 11. martā, Rīgā, pie Āgenskana tirgus notika “Latvijas Būvniecības gada balva 2021” un “Latvijas Gada inženieris būvniecībā 2021” laureātu paziņošana. Gada balvu kategorijā “Koka būve” saņēma LVM Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā, kura projektu izstrādāja SIA "5. iela", būvēja SIA "Selva Būve", bet būvuzraudzību nodrošināja SIA "Būves Birojs".

LVM būves – gan jaunais Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā, gan Ziemeļkurzemes reģiona klientu centrs Dundagā, kas saņēma godalgu “Gada labākā būve Latvijā 2016” – izceļas ar videi draudzīgu un inovatīvu risinājumu pielietošanu. Klientu centra ēkas konstrukcijas veidotas no eksponēta līmēta koka, siltinājums no koksnes šķiedras, sienu, griestu un grīdu apdares – veidotas no koksnes materiāliem. Klientu centra ēkai Jelgavā nepieciešamais kokmateriālu apjoms Latvijas mežos izaug tikai 25 minūtēs.

“AS “Latvijas valsts meži” kā projektu pasūtītājs demonstrē ilgtspējīgu un gudru materiālu izmantošanu savu reģionālo klientu centru būvniecībā. Izstrādātais projekts tiek īstenots vairākās vietās – Dundagā, Jelgavā un plānots to izmantot arī Valmierā. Būvniecības process salīdzināms ar mežu – to iestāda, audzē, pārstrādā, tāpat arī šeit – tiek izstrādāts metu konkurss, projekts, un tas tiek tālāk īstenots vairākās vietās. Koks ir atjaunojams resurss un nākotnē koka būvniecības tehnoloģijām būs arvien lielāka nozīme. Koksnes izmantošana būvniecībā kļūst arvien populārāka – videi draudzīgs, ilgtspējīgs materiāls, kas turklāt arī lieliski izskatās,” norāda biedrības “Zaļās mājas” vadītājs Kristaps Ceplis.

1rk7199 1000x665

Visi konkursam pieteiktie objekti aplūkojami izstādē Rīgā, Līvu laukumā, līdz pat aprīļa beigām.

LVM darbības pamatā ir ilgtspējīga valsts meža zemju apsaimniekošana, sniedzot īpašniekam un sabiedrībai lielāko ieguvumu, ko iespējams gūt no prasmīgas mežsaimnieciskās darbības. Arvien vairāk sabiedrība tiek informēta arī par koksnes labajām īpašībām un ekonomiskajiem ieguvumiem, ko sniedz mūsdienīga koksnes kā atjaunojama dabas resursa izmantošana, iepazīstot arī veiksmīgākos ēku piemērus arī citviet pasaulē. 

Konkurss "Latvijas Būvniecības gada balva" norisinās kopš 2014. gada, šo gadu laikā pamatoti izvirzoties līderos citu konkursu kontekstā gan ar pieteikumu iesniegšanas aktivitāti, gan objektu kvalitāti. Konkursa organizatori – biedrība "Building Design and construction council", www.buvniekupadome.lv.