13 • 10 • 2016

Klajā nākusi ideju grāmata mācībām dabā

IMG 1380

Aicinot skolotājus ar saviem audzēkņiem arvien vairāk laika pavadīt dabā, ar meža izzināšanas palīdzību apgūstot obligāto mācību vielu neierastā veidā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kopā ar Valsts izglītības satura centru un Rīgas Teikas vidusskolu ir izdevusi jaunu grāmatu pamatskolām “Mācīties ir mūsu dabā”. Tajā var smelties idejas mācību stundām ārpus ierastās klases telpas.

“Vislabāk mēs mācāmies tad, kad izmantojam visas savas ķermeņa maņas: sajūtas, prātu un sirdi, rokas un kājas. To izbaudīt aicinām arī jūs – doties mežā ar ķermeni un dvēseli, apgūt dzīvesprieku un mācīšanos – ārpus telpām – Latvijas valsts mežos,” teic LVM skolu programmas veidotāja Līga Abizāre, norādot, ka grāmatā ietvertās idejas būs noderīgas ikviena mācību priekšmeta skolotājam.

LVM ar Rīgas Teikas vidusskolu vides izglītības jautājumos sadarbojas kopš 2008. gada. 2013. gadā tika noslēgts sadarbības memorands, ar mērķi īstenot un attīstīt tematiskas vides izglītības programmas mācībām ārpus telpām. 2012. gadā tika aizsākt kopīgs projekts – Meža dienu ietvaros tika iestādīts priežu mežs. Kociņi ir paaugušies, un nu skolēniem priekšā jauns ilgtermiņa izglītības izaicinājums – kopā ar LVM ekspertiem veikt regulārus pētījumus pašu stādītajā 4,4 hektāru lielajā jaunaudzē Vēru meža iecirknī un vērot, kā aug nākotnes mežs. Pirmie mērījumi tika veikti jau šogad.

“Ikdienā mums bieži vien ir pagrūti “izkāpt no čībām”, darīt kaut ko citādi, nekā ierasts, īpaši lielajām pilsētas skolām. Bet, ja “nagi niez” un “acis deg”, tad var visu! Var matemātiku mācīt skolas pagalmā, var kopā ar vairāk nekā 200 skolēniem un viņu vecākiem doties stādīt mežu, var kļūt par Mammadaba vēstniecību un iedvesmot arī citus!” teic skolas direktore Ilona Bergmane.

 

Grāmata – ceļvedis skolām meža izziņai “Mācīties ir mūsu dabā” izdota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu starptautiskās vides izglītības programmas “Izzini mežu” jeb “Learning about Forests” ietvaros. Programmu “Izzini mežu”, kas smaržo pēc skujām, īsta meža, kopš 2005. gada Latvijā iedzīvina AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru. Vairāk informācijas www.mammadaba.lv/skolam un www.leaf.global

Lasīt vairāk: