07 • 12 • 2023

LVM turpina iepirkt meža zemi arī tirgus sabremzēšanās apstākļos

images lvm jaunumi ae d 070188 jpg 1676452826 fit 1024 768

Lai palielinātu valstij piederošās meža platības un nodrošinātu to turpmāku atbildīgu apsaimniekošanu, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) turpina iepirkt zemi no privātām un juridiskām personām. Pārdodot zemi LVM, vērtīgais zemes resurss paliek valsts īpašumā, sekmējot tautsaimniecības attīstību un paplašinot meža pieejamību rekreācijai iedzīvotājiem un tūristiem.

Saskaņā ar Nekustamo īpašumu kompānijas “Latio” apkopoto informāciju, pašlaik Latvijā vērojama meža zemju tirgus sabremzēšanās – šī gada trešajā ceturksnī kopējais darījumu skaits ar lauksaimniecībā izmantojamo zemju un meža īpašumiem samazinājies par 31% jeb līdz 1457 darījumiem.

“Pašlaik vērojam iedzīvotāju intereses pieaugumu par zemes pārdošanu valsts mežu apsaimniekotājam – LVM. To var skaidrot ar pašreizējo tirgus situāciju, ka, krītot koksnes pieprasījuma apjomam, samazinās īstermiņa meža apsaimniekošanas plānošanas piekritēju apetīte pirkt meža īpašumus,” skaidro LVM valdes loceklis Valdis Kalns.

Vidējā meža īpašumu cena lielāko investoru darījumos šī gada trešajā ceturksnī samazinājusies par 11%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Cenu kritumu veicinājuši vairāki globāli nozīmīgi faktori: recesijas un inflācijas ietekmē sarucis rūpnieciski ražotu preču patēriņš, par aptuveni 15% sarucis pieprasījums pēc koksnes, zāģmateriāliem un industriālajiem produktiem, atgriežot koksnes cenas pirmskara līmenī. LVM zemes iegādes ilgtermiņa pieeja ļauj šobrīd piedāvāt konkurētspējīgu cenu.

 PĒRKAM ZEMI 

LVM iepērk meža zemi kopš 2007. gada, nodrošinot tirgus situācijai atbilstošu piedāvājumu. Zemes pirkšanas procedūra paredz konkrētus soļus no piedāvājuma iesniegšanas līdz zemes pirkuma līgumam. Meža novērtēšanas noteikumi ir vienādi visā Latvijā. Turklāt, nepieciešamības gadījumā, meža zemes pārdevēji var saņemt bezmaksas konsultācijas no LVM ekspertiem par pārdošanas procesā nepieciešamajiem dokumentiem un to sakārtošanu.

pardod mezu 600 1

Kopumā LVM ir iegādājusies vairāk nekā 13 700 hektārus zemes.

Piedāvājums iesniedzams arī elektroniski, nosūtot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., pa pastu vai personiski iesniedzot Rīgā vai kādā no astoņiem LVM klientu centriem reģionos.