10 • 12 • 2020

Toronto top koka biroju komplekss

toronto birojs

Attēls: Arhitektu biroja "3XN" arhīvs.

Kanādas ekonomiskajā galvaspilsētā Toronto vasaras vidū uzsākti liela koka biroju kompleksa būvniecības darbi, kas saskaņā ar pilsētas attīstībai veltītā medija urbantoronto.ca vērtējumu ir pirmais reālais modernās daudzstāvu masīvkoksnes būvniecības attīstības solis Toronto.

Līdzīgi kā daudzviet pasaulē, ieskaitot Latviju, Toronto būvniecības noteikumos atļauts būvēt līdz sešiem stāviem augstas koka ēkas, tomēr jaunā biroju kompleksa “T3 Bayside” attīstītājs, viens no nozīmīgākajiem pasaules nekustamo īpašumu uzņēmumiem “Hines”, ir saņēmis īpašu atļauju neievērot šo ierobežojumu. Nākotnē tas var kalpot par pamatojumu arī citu līdzīgu projektu realizācijai.

“T3 Bayside” ir Dānijas arhitektu biroja “3XN” un kanādiešu firmas “WZMH Architects” kopdarbs. Toronto paredzēts uzbūvēt divas identiskas desmitstāvu masīvkoka biroju ēkas, kuru kopējā platība sasniegs 76 200 kvadrātmetrus. Darbi rit pilnā sparā: 42 metrus augstās koka ēkas būs gatavas 2023. gadā.

Būvniecības sākšanai veltītajā interneta tiešraides pasākumā Kanādas federālā infrastruktūras un kopienu ministre Katrīna Makkena (Catherine McKenna, Federal Minister of Infrastructure and Communities) uzsvēra, ka jaunais projekts, ieviešot dzīvē videi draudzīgas un ilgtspējīgas tehnoloģijas, ir lieliska iespēja vairot Kanādas globālo konkurētspēju.

Nekustamo īpašumu attīstītāja “Hines” plānos Toronto ir vēl viena līdzīga koka ēka, kas būvēta pēc “T3 Bayside” principiem, bet sagatavošanas stadijā — arī vairāki augstāku koka būvju projekti, to vidū Toronto Universitātes kampusa akadēmiskais koka tornis, kuru projektē arhitektu biroji “Patkau Architects” un “MacLennan Jaunkalns Miller Architects”.

Meža resursiem bagātā Kanāda ir kļuvusi par vienu no galvenajām mūsdienu koka arhitektūras attīstītājvalstīm. 2018. gadā Kanādas pilsētā Vankūverā tika uzbūvēta tālaika augstākā koka dzīvojamā ēka pasaulē “Brock Commons”, kas slejas 53 metru augstumā. Šobrīd augstākās koka ēkas tituls pieder Norvēģijas pilsētā Brumundālā 2019. gadā uzbūvētajam Mjosas tornim (Mjøstårnet), kura augstums sasniedz 85,4 metrus.

Lasīt vairāk: