29 • 11 • 2019

Latvijas valsts mežu stipendiju mākslā saņem māksliniece Sandra Strēle

gro 1354

Pulcējoties Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu radošo darbu ielokā, trešdien, 27. novembrī, tika pasniegta jau trešā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) stipendija mākslā.

Visu novembri LVM Rīgas klientu centra apmeklētājus priecēja 19 Latvijas jauno mākslinieku darbi, kas tikuši darināti ne vien uz audekla, bet arī uz tik neierasta materiāla, kā spogulis.

Žūrijas komisija, ņemot vērā pretendentu māksliniecisko profesionalitāti un darba atbilstību izvirzītajai tēmai “Jaunaudze”, par šī gada stipendijas saņēmēju atzina darba “Pamats mežā” autori Sandru Strēli.

Lai gan ikdienā jaunā māksliniece strādā ar audeklu, bieži vien veido arī glezniecības instalācijas, kurās izvieto objektus, tekstus, skaņas un citus medijus, tādējādi padarot apmeklētāja pieredzi pēc iespējas bagātāku.

gro 1219

“Meža tēma ir caurvijusi teju visus manus darbus, mežu izmantoju arī kā simbolu. Stipendiju konkursā iesniegtā darba ideja: mežs kā visa pamats, gluži kā māja. Tādēļ gleznā redzamās mājas siluets ir mazliet gaistošs, ļaujot skatītājam vienlaicīgi lūkoties gan uz māju, gan apkārt esošo mežu. Tas parāda, ka mežs ir tas, no kā top mūsu mājas, taču vienlaikus atgādina, ka māja ir arī cilvēka pamatvienība, kurā patverties, justies droši un kopt savu vērtību sistēmu,” par darbu stāsta Sandra Strēle.

Sveicot konkursa finālistus, LMA asoc. prof. Andris Vītoliņš norādīja, ka šogad konkurence esot bijusi īpaši sīva, jo stipendiju konkursam darbus iesnieguši 50 mākslinieki. Tika uzteikta arī autoru apņēmība un vēlme pilnveidoties, jo pirms sākt darbu pie sava mākslinieciskā redzējuma par jaunaudzi, visi izstādei izvirzīto darbu autori bija devušies uz mežu, lai to izprastu un smeltos iedvesmu no pirmavota.

Stipendiju konkurss “LVM stipendija mākslā” trešo gadu norit sadarbībā ar LMA. Stipendijas mērķis ir veicināt akadēmijas studentu vidū izpratni par mežu kā Latvijas lielāko atjaunojamo resursu, kas nemitīgi aug. Papildu informācija un stipendiju konkursa nolikums ir pieejams vietnē www.lvm.lv/maksla.

Lasīt vairāk: