13 • 06 • 2019

Cīņa ar astoņzobu mizgrauzi Lubānas meža iecirknī

mizgrauzis 02 copy

Pēc ilgstošām lietavām 2017. gadā, aizvadītā gada rudenī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) mežsaimnieki konstatēja intensīvu mežaudžu kalšanu LVM Ziemeļlatgales reģiona Lubānas meža iecirknī. ­Sākotnējais kalšanas iemesls bija pārlieku lielais un ilgstošai ūdens līmenis mežā. Novājinātās egļu audzes kļuva par bīstamā meža kaitēkļa – egļu astoņzobu mizgrauža – uzbrukuma mērķi.

“Egļu astoņzobu mizgrauzis ir visagresīvākais egļu kaitēklis, kas primāri uzbrūk novājinātām eglēm, bet var arī invadēt pilnīgi veselas egles. Uz šo brīdi Lubānas meža iecirknī ir apzināts un saņemts Valsts meža dienesta sanitārais atzinums, ka 188 hektāru platībā jāveic vienlaidus bojātu koku novākšana un 1078 hektāru platībā izlases veidā jāizvāc bojātie koki,” skaidro LVM Ziemeļlatgales reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Dainis Rudzīts.

Lai neradītu apdraudējumu vērtīgajām egļu audzēm, Lubānas meža iecirknī ir pārtraukta vienlaidus atjaunošanas ciršu un krājas kopšanas ciršu izstrāde, kurās skujkoku īpatsvars ir lielākas par 30%, kā arī sanitāro izlases ciršu ciršana. Tas darīts ar mērķi, lai neradītu ciršanas atlieku smaržu, kas pievilina mizgraužus vēl lielākā skaitā, un atvairītu tos no nozāģēto koku celmiem un vairošanās tajos.

Lai ierobežotu bīstamo egļu kaitēkļu tālāko izplatību, ir izstrādāts rīcības plāns ar ieteikumiem, kādā secībā un kad būtu nocērtamas bojātās audzes un kā jāizvieto feromonu slazdi. Pašlaik galvenokārt tiek izstrādātas bojāto koku cirsmas, balstoties uz Valsts meža dienesta sanitāro atzinumu. Papildus šajās teritorijās tiek izvietoti arī feromonu slazdi, lai ķertu lidojošās mizgraužu vaboles.

mizgrauzis 03 copy

Kopš 2019. gada aprīļa beigām ir veikta bojāto koku ciršana pēc Valsts meža dienesta sanitārā atzinuma 88 hektāru apjomā un izcirtumos izvietoti 160 feromonu slazdi. Mēneša laikā, kopš slazdu izvietošanas, ir savākts 21 litrs jeb 840 tūkstoši mizgraužu vaboļu.

Lasīt vairāk: