17 • 10 • 2017

Vācot makulatūru, bērni apgūst meža kopšanas nozīmi

meza ainava

Turpinot ikgadējās aktivitātes, kuru laikā Latvijas iedzīvotāji tiek izglītoti par tīras vides nozīmi un ilgtspējīgu mežsaimniecību, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) arī šogad atbalsta makulatūras vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai!”.

Konkursa laikā bērni vāks izmantoto papīru, kā arī uzzinās par to, ka ilgtspējīgi apsaimniekotā mežā papīru iegūst no koksnes atlikumiem, kas rodas meža kopšanas un retināšanas gaitā. Papīra ražošanai neizmanto lietaskokus, bet gan sīkus, atpalikušus kociņus, kas traucē augt citiem, tāpēc tos mežā nozāģē, retinot mežu. Tā ir daļa no saimnieciskā meža audzēšanas cikla, kura rezultātā iegūstam tik vērtīgos baļķus mēbeļu darināšanai vai māju būvēšanai.

Vācot makulatūru, mēs neglābjam kokus, kas tāpat tiktu izzāģēti meža retināšanas gaitā, bet gan mācāmies maksimāli saprātīgi izmantot jau iegūtos dabas resursus. Koksne ir viens no videi draudzīgākajiem materiāliem – atjaunojams un drošs – ar to var droši darboties arī bērni! Tāpēc arī LVM kopā ar biedrību “Zaļā josta” izsludina papildkonkursu aktīvākajiem konkursa dalībniekiem par labākajām idejām funkcionālu priekšmetu radīšanai no papīra.

Konkursa dalībnieki ne tikai piedalīsies cīņā par vērtīgām naudas balvām un izglītojošām ekskursijām, bet arī par katru savākto makulatūras tonnu skolas saņems otrreizēji pārstrādātu papīru. Tāpat ikviens dalībnieks varēs bez maksas apmeklēt vides festivālu, kur ar radošām darbnīcām, meistraklasēm un mūziķu priekšnesumiem organizatori pateiksies ikkatram kampaņas dalībniekam.

Konkursu “Tīrai Latvijai!’’ organizē “Zaļā josta” sadarbībā ar SIA “Līgatnes papīrs”, SIA “Clean R”, SIA “Balticfloc”, SIA “AP Kaudzītes”, AS “Latvijas valsts meži”, Izklaides parku “Avārijas brigāde”, SIA “Pilsētvides serviss” un Valsts izglītības satura centru.

 Konkursa "Tīrai Latvijai!" nolikums  

Lasīt vairāk: