20 • 11 • 2015

Stipendiāti pēta un izzina mežu

 stipendiati kaspars

Lai apgūtu jaunas un atsvaidzinātu jau esošās zināšanas par mežu un meža apsaimniekošanu, 19. novembrī notika izglītojošs seminārs šī mācību gada AS „Latvijas valsts meži” (LVM) stipendijas ieguvējiem. Semināra „Meža resursi un to apsaimniekošana Latvijas valsts mežos” ietvaros studenti ne tikai apguva teorētiskas zināšanas, bet arī praktiski darbojās mežā.

Iepazinušies ar darba drošības instruktāžu, studenti apguva meža datu uzturēšanas pamatprincipus. Pašiem zīmēt un pilnveidot Latvijas karti, uzzināt, kur glabājas informācija un kā tā tiek apkopota, to visu prezentēja LVM meža datu uzturēšanas daļas vadītājs Jānis Dzelzītis.

stipendiati karte

Uzkrājot teorētiskās zināšanas, studenti tika aicināti doties uz mežu, lai to iepazītu no profesionāļa skatupunkta LVM vecākā meža eksperta Kaspara Rižes vadībā. Studenti meža zinības apguva ne tikai klausoties ekspertu teiktajā un saņemot atbildes uz saviem jautājumiem, bet arī praktiski darbojoties mežā: mērot koku augstumu, šķērslaukumu un caurmēru, nosakot koku vecumu un audžu kopšanas kvalitāti.

Kā atzīst paši stipendiāti, tad šādas mācības dabā nodrošina to, ko nav iespējams iegūt, sēžot skolas solā – mācīties par mežu mežā. Šis noteikti ir labākais veids, kā cilvēkiem parādīt, kas notiek mežā, kā tas aug, tiek audzēts un kopts.

Kopumā LVM stipendijas šajā mācību gadā ir piešķirtas 20 dažādu Latvijas augstskolu studentiem, kuri apgūst tādas jomas kā: vides izglītību un komunikāciju, dabas aizsardzību, koksnes izmantošanu, ģeogrāfiskās informācijas sistēmas un loģistikas pārvaldību, meža apsaimniekošanu, zemes dzīļu resursu apsaimniekošanu. Stipendija piešķirta arī astoņiem Ogres tehnikuma audzēkņiem, kuri apgūst meža mašīnu operatora un mežsaimniecības tehniķa specialitāti, kā arī viena veicināšanas stipendija mežsaimniecības tehniķa specialitātes 1. kursa studentam.

Lai veicinātu studējošo izaugsmi un izglītošanos meža jomā, AS „Latvijas valsts meži” jau vairākus gadus izsludina stipendiju konkursu, kurā var pieteikties dažādās studiju programmās studējošie Latvijas augstskolu studenti, stipendijas saņem arī Ogres tehnikuma audzēkņi. Stipendiju piešķiršanas mērķis ir paaugstināt studējošo un audzēkņu motivāciju attīstīt savas prasmes un iemaņas, piesaistīt speciālistus LVM, paaugstināt studējošo un audzēkņu vēlmi uzlabot savu studiju kvalitāti LVM interesējošās jomās un atbalstīt zinātnes attīstību. Stipendiāti iegūst ne tikai finansiālu atbalstu mācību gada garumā, bet arī ik mēnesi piedalās LVM rīkotajos praktiskajos semināros.

Lasīt vairāk: