28 • 10 • 2015

AS „Latvijas valsts meži” – 16 gadi!

AE D 045941

Ir apritējuši 16 gadi, kopš dibināta akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” (LVM). Šajā laikā uzņēmums ir audzis, attīstījies, pilnveidojies un kļuvis par inovatīvu un prasmīgu mežu apsaimniekotāju, ievērojamu valsts budžeta papildinātāju un atbildīgu sabiedrības locekli. Uzņēmums šodien strādā tā, lai nākamās paaudzes spētu novērtēt un prasmīgi turpināt iesāktos darbus valsts īpašumā.

Salīdzinot ar darbības sākumu 2000. gadā, LVM apgrozījums 2014. gadā ir palielinājies vairāk nekā vienpadsmit reižu un sasniedzis 275,7 miljonus eiro, līdz ar to dividendēs no 2014. gada peļņas šogad budžetā tiks iemaksāti 67,908 miljoni eiro. 2003. gadā papildu augošu koku pārdošanai uzņēmums sāka apaļo koku sortimentu piegādes, kuru piegāžu apmērs 2014. gadā veidoja 90% no kopējās pārdotās koksnes. Kopš 2007. gada LVM tirgū realizē enerģētisko šķeldu.

grafiks11

Mežsaimniecība ir LVM darbības galvenā joma, tomēr uzņēmums attīsta arī citus darbības veidus – sniedz medību un rekreācijas pakalpojumus, iegūst selekcionētas sēklas un stādus mežu atjaunošanai. Būtiska daļa LVM produkcijas tiek eksportēta uz ārvalstīm. No šogad jau realizētajiem 44 miljoniem meža stādu – 9,4 miljoni eksportēti ārvalstu klientiem, kas ievērojami pārsniedz līdzšinējos apjomus. Uzņēmums apsaimnieko arī Kalsnavas arborētumu jeb interesanto koku dārzu, kā arī piedāvā pircējiem vairāk nekā 600 dažādu dekoratīvo augu stādu veidu.

images lvm Par mums Skaitli un finanses Stadi png 1443513860 fit 1024 768

Neapdraudot bioloģisko daudzveidību un ievērojot dabas aizsardzības prasības, LVM apgādā kokrūpniecību ar nepieciešamo koksnes apjomu, tādējādi nodrošinot 20% no Latvijas eksporta vērtības.

Tikpat būtiska ir arī mežu rekreācija – mežs ir vieta pastaigām, aktīvai atpūtai, sēņošanai, ogošanai un citām aktivitātēm. Uzņēmums turpat 5% teritorijas veic tādu meža kopšanu, kas nodrošina šīs atpūtas iespējas, izveidotas arī vairāk nekā 350 bezmaksas atpūtas vietas Latvijas iedzīvotājiem. Tādējādi tiek līdzsvarotas iedzīvotāju dažādās intereses – tiek nodrošināta koksne valsts tautsaimniecībai, meža pakalpojumi Latvijas sabiedrībai, kā arī ievērotas dabas intereses.

 Lasīt vairāk: