04 • 02 • 2022

Rīta rosība pie LVM Ziemeļkurzemes reģiona klientu centra

stirnas dundaga

AS “Latvijas valsts meži” Ziemeļkurzemes klientu centra Dundagā darbiniekus, nedēļas izskaņā ierodoties darbā, rīta agrumā sagaida pulciņš stirnu. Atzinušas klientu centra apkārtni par piemērotu vietu, lai netraucēti baudītu ziemas mieru, desmit stirnas iestiprinājušās ar parkā augošo ozolu zīlēm.

Dundagas novads ir viens no mežainākajiem novadiem Latvijā. LVM Ziemeļkurzemes klientu centrs atrodas Vecajā Dundagas parkā un turpat netālu ir arī mežs.

“Stirnas pie mums viesojas samērā bieži, jo viņas dzīvo aptuveni 21 hektāru plašajā parkā un apkārtējos mežos. Senajā parkā aug daudz ozolu, tāpēc stirnas labprāt nāk šeit mieloties. Vēja nogāztais koks bagātina dabas daudzveidību, ko novērtē arī stirnas.  Pie mums valda īstens miers, un neviens viņas netraucē,” stāsta LVM Ziemeļkurzemes Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners.

Dundagas parka sākums attiecināms uz 17. gadsimtu, kad muižas īpašnieki bija fon der Osteni–Zakeni. Muižas laikā parks tika saukts par “briežu dārzu”, jo tur saveduši briežus, kurus audzējuši un medījuši. Dundagas parkā sastopami vairāku desmitu sugu koki, vairāki dižozoli.

LVM Ziemeļkurzemes reģiona klientu centrs Dundagā darbību sāka 2017. gadā. Gadu vēlāk Eiropas Arhitektu padome klientu centru iekļāva prestižā pārskatā kā vienu no divdesmit energoefektīvas, pārdomātas arhitektūras piemēriem, kas apvieno modernu dizainu, dabas materiālu izmantošanu un zemu enerģijas patēriņu, vienlaikus nodrošinot komfortablu vidi apmeklētājiem un darbiniekiem.

Lasīt vairāk: