12 • 05 • 2021

Skolēni dodas mācību pārgājienā ar Meža izziņas mugursomu

20210420 114748

Aprīļa nogalē desmit Rīgas Teikas vidusskolas 5. klases skolēni devās garā pastaigā Biķernieku mežā, lai mācītos dabā, izmantojot jauno AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sagatavoto metodisko līdzekli skolām “Meža izziņas mugursoma”.

Jaunais metodiskais līdzeklis “Meža izziņas mugursoma” paredzēts kā palīgs dabaszinātņu skolotājiem izzinošu pārgājienu organizēšanai valsts mežos. “Mācīšanās dabā veicina kompetenču izglītību un skolas saikni ar reālo dzīvi. To pierāda “Meža izziņas mugursoma”, kas palīdz klasēm veikt izglītojošus pārgājienus dabā atbilstoši “Skola 2030” dabaszinību mācību programmai,” norāda LU Starpnozaru izglītības inovāciju centra dabaszinātņu eksperts Uldis Dzērve.

Skolēni mežā mēra, rēķina un strādā komandā

Izglītojošais pārgājiens ilga vairākas stundas, kuru laikā skolēni iepazina mežistrādi un dabas aizsardzību, meža kopšanu un koksnes ieguvi un meža atjaunošanu. Pārgājiena laikā skolēni iepazinās un salīdzināja kokus koptā un nekoptā mežā, kā arī noteica augsnes skābumu mežā un mērīja kokus. 

Pašu skolēnu vērtējumā visvienkāršākais uzdevums bijis izveidot parauglaukumu jaunaudzē, kurā jāsaskaita un jānomēra koki, lai iegūtu koku skaitu vienā hektārā. Tas bijis vienkārši, jo Teikas vidusskolas skolēni jau vairākus gadus rudenī dodas uz savu stādīto mežu Vēru meža iecirknī, kur izveidotajos parauglaukumos pēta un dokumentē izmaiņas mežaudzē. Savukārt vislielāko koncentrēšanos mācību pārgājiena laikā prasījis darbs ar Biterliha instrumentu, ar kura palīdzību tika mērīti koki 20-40 gadus vecā mežaudzē, kā arī matemātisko formulu lietošana, lai aprēķinātu koku daudzumu mežā. Savstarpēji sadarbojoties un cits citu motivējot, skolēni lieliski tika galā arī ar šo uzdevumu, attālināti iesaistot arī savu klases audzinātāju. 

Meža izziņas mugursomu aprobē 60 skolas

Metodisko līdzekli “Meža izziņas mugursoma”  izveidojuši AS “Latvijas valsts meži” profesionāļi kopā ar LU Starpnozaru izglītības inovāciju centra ekspertiem, lai veicinātu skolēnu mācīšanos meža vidē, sasaistot to ar reālo dzīvi. Materiāls šobrīd ir nodots aprobācijai aptuveni 60 skolās, lai to līdz rudenim vēl pilnveidotu un papildinātu ar skolotāju idejām un ieteikumiem.

Sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru AS „Latvijas valsts meži" ik gadu aicina skolas mācīties dabā. Sākot no pirmsskolu ķipariem un beidzot ar augstskolu studentiem un pedagogiem - ikvienam ir iespēja doties Latvijas valsts mežu takās un stiprināt skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā. Katru gadu vairāk nekā 20 000 bērnu, jauniešu un skolotāju izzina mežu daudzveidīgajās LVM skolu programmās! Vairāk informācijas www.lvm.lv/skolam .

Lasīt vairāk: