27 • 10 • 2020

LVM Podiņu kokaudzētavā palielina ražošanas jaudu un ievieš inovācijas

podini

Šogad Podiņu kokaudzētavā pabeigti jaunas papildu platības sagatavošanas darbi 22 ha platībā, kur audzēt kailsakņu stādus ar uzlabotu sakņu sistēmu. Teritorijas paplašināšana ļauj kokaudzētavu ierindot pasaules lielāko specializēto stādu audzētavu augšgalā.

Jau 2019. gadā Podiņu kokaudzētavā tika uzbūvēta papildus siltumnīca un āra poligons, kas ļāva palielināt kokaudzētavas jaudu par 2,5 miljoniem augstvērtīgu stādu gadā. Līdz ar to kokaudzētavas paplašināšana ļauj izaudzēt aptuveni 12,5 miljonus stādu. Šogad kokaudzētava realizējusi 10 miljonus stādu.

Pēc šogad īstenotās kokaudzētavas teritorijas palielināšanas – kopējā platība nu ir 94 ha – vēl vairāk tiek nostiprināta pasaules lielākās specializētās kailsakņu stādu ar uzlabotu sakņu sistēmu audzētavas pozīcija.

Inovācijas sēšanā un vaskošanā

“Podiņu kokaudzētavā pamatā audzējam selekcionētus egļu stādus, taču klientu vidū pieprasīti ir arī bērzu un melnalkšņu stādi, kas tiek izaudzēti, izmantojot selekcionētas sēklas. Turklāt šogad Podiņu kokaudzētavas darbā  ieviesta inovācija – sēšanai tiek izmantotas granulētas bērza sēklas, kas ļauj sēšanu mehanizēt, aizstājot roku darbu,” stāsta “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

Podiņu kokaudzētavā izaudzētie stādi ir pieprasīti gan vietējā, gan ārvalstu tirgū. Stādi nonāk arī citās “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās: Pļaviņās, Smiltenē un Valmierā, tādējādi dodot iespēju stādu audzēšanā izmantot mūsdienīgas intensīvas metodes.

 mg 4534

Tāpat Podiņu kokaudzētavā ziemas periodā stādu vaskošanai tiek izmantots vaskošanas robots, ar to apstrādā ap 4 miljoniem stādu, kas tiek efektīvi aizsargāti pret lielā priežu smecernieka bojājumiem. Arī šādas iekārtas pasaulē joprojām ir tikai divas.

“Stādu audzēšana, kas vidēji ilgst no pusotra līdz diviem gadiem, ir jāplāno ne tikai apjomos, bet jāievēro arī stādu suga un reģionālā izcelsme, jo Latvijas dienvidos vai rietumos izaudzētie stādi ne vienmēr derēs Vidzemes un Latgales laukiem un mežiem. Tāpēc mežsaimniekiem, kuri veikuši savlaicīgu stādu pasūtījumu, spējam nodrošināt kvalitatīvu stādu piegādi, kas mežā ieaugs labāk, tādējādi taupot meža īpašnieka laiku un līdzekļus,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

“LVM Sēklas un stādi” apsaimnieko meža sēklu plantācijas 698 ha platībā, kur, pateicoties Latvijas mežzinātnes institūta “Silava” zinātniskās selekcijas pētījumiem, tiek ievāktas ģenētiski augstvērtīgas sēklas. Izaudzēto stādu izmantošana dod iespēju paaugstināt mežaudžu ražību par apmēram 20%, salīdzinot ar stādiem, kuri audzēti no mežaudzēs ievāktajām sēklām, kā arī saīsināt mežaudzes aprites ciklu par 10%. Turklāt daļa stādu tiek apstrādāti ar alternatīvām, dabai draudzīgām augu aizsardzības metodēm, piemēram, biovasku, lai pasargātu jauno kociņu no iespējamajiem kukaiņu bojājumiem mežā.

Lasīt vairāk: