13 • 01 • 2020

LVM kokaudzētavās pērn realizēts līdz šim lielākais stādu apjoms

 p1 0 i gara nakst apstr kasete 2010

2019. gadā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) struktūrvienība “LVM Sēklas un stādi” realizējusi rekordlielu meža stādu apjomu – 56,3 miljonus stādu. Augstvērtīgie stādi galvenokārt novirzīti valsts mežu atjaunošanai, izmantojot 26,5 miljonus stādu, bet atlikušie –  realizēti ārējā tirgū, kur 15,9 miljoni stādu nonāca Latvijas privātmežu apsaimniekotāju mežos, bet 13,9 miljoni – eksportēti.

 

Realizēto stādu apjoms pieaudzis, pateicoties iepriekšējo gadu investīcijām stādu ražošanā, kopējam jauno tehnoloģiju stādu apjomam sasniedzot 52,5 miljonus stādu jeb 93% no kopējā stādu apjoma. Lielāko realizēto stādu daļu jeb 29,7 miljonus stādu veido ietvarstādi, bet kailsakņu stādi ar uzlabotu sakņu sistēmu – 22,8 miljonus stādu.

Pērn ir sākts LVM stādu ražošanas kapacitātes palielināšanas projekts, kas paredz līdz ar projekta noslēgumu 2023. gadā kāpināt “LVM Sēklas un stādi” realizēto stādu kapacitāti līdz 68 miljoniem augstvērtīgu stādu gadā.

Teju  visi LVM kokaudzētavās izaudzētie stādi ir no selekcionētām sēklām, kas iegūtas īpašās sēklu ieguves plantācijās. Šādu stādu izmantošana ļauj paaugstināt mežaudžu ražību par apmēram 18-20%, salīdzinot ar stādiem, kuri audzēti no mežaudzēs ievāktajām sēklām, kā arī saīsināt mežaudzes aprites ciklu par 10%.

“Šobrīd lielākā daļa priežu stādu tiek izaudzēta jau no otrās pakāpes sēklu plantācijās iegūtajām sēklām, tādējādi palielinot jauno mežu produktivitāti pat līdz 25%. Tas ir ilgstoša meža selekcijas darba rezultāts, kas Latvijā tiek realizēts kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem,” stāsta “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

images lvm jaunumi 2018 ae d 152194 jpg 1556002951 fit 1024 768

Turklāt daļa stādu tiek apstrādāti ar alternatīvām, dabai draudzīgām augu aizsardzības metodēm, piemēram, biovasku, lai pasargātu jauno kociņu no iespējamiem kukaiņu bojājumiem mežā. Trīs lielākās LVM kokaudzētavas ir aprīkotas ar modernām līnijām stādu apstrādei pret smecernieku, bet Strenču un Podiņu kokaudzētavās ir arī vaskošanas līnijas. Savukārt Latvijas rietumos tiek piedāvāta stādu apstrāde ar smilšu un līmes pārklājumu – šādas līnijas pasaulē ir tikai septiņas: sešas – Zviedrijā un viena – Latvijā.

“Priecē arvien pieaugošā interese par mūsu stādiem no Latvijas privāto mežu apsaimniekotājiem, tāpēc, lai nodrošinātu vietējo mežsaimnieku vajadzības, nedaudz samazinājām eksportējamo stādu apjomu. Lielākā interese par Latvijā selekcionētiem stādiem ir no klientiem Zviedrijā, bet nelielos apjomos stādus iegādājas arī mūsu kaimiņi - Mežsaimnieki Igaunijā novērtē mūsu egļu stādus, bet Lietuvā joprojām pieprasīti ir ātraudzīgās apses stādi,” stāsta “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

Latvijas tirgum LVM pārsvarā audzē priedi un egli. Turpretī Zviedrijā pārsvarā tiek realizēta egle. Nedaudz ārvalstu tirgū tiek realizēti arī lapu koku stādi - bērzs, melnalksnis -, bet pamatā ārvalstu tirgos tiek realizēti skuju koki – priede un egle.

images lvm ae d 177188 copy copy jpg 1519551703 fit 1024 768

Ik gadu LVM atjauno tūkstošiem meža platību, ikviena nocirstā koka vietā iestādot divus jaunus. Veselīgs un augošs mežs spēj nodrošināt lielāku ogļskābās gāzes piesaisti un skābekļa ražošanu, tādēļ ir būtiski īstenot ilgtspējīgu un pārdomātu meža apsaimniekošanu visa gada garumā.

Lasīt vairāk: