20 • 12 • 2018

Nelegālie robežas pārkāpēji LVM pierobežas mežos

wp 20171115 13 27 38 pro copy

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Ziemeļlatgales reģiona mežkopības meistare Ingrīda Šīriņa saņēmusi atzinības rakstu no Latvijas Republikas Valsts robežsardzes par personīgo ieguldījumu Valsts robežsardzei noteikto uzdevumu īstenošanā nelegālās migrācijas apkarošanā. Apsekojot meža platības pierobežā, LVM darbiniekiem jāinformē robežsardzes pārstāvji par savu klātbūtni un aizdomīgiem novērojumiem. Turklāt, līdzi jābūt pasei, kā arī robežsargu izdotai caurlaidei.

Veicot ikdienas darba gaitas Žīguru iecirknī, LVM darbiniece pamanīja aizdomīgu personu ar lielām mantu somām. “Strādājot tuvāk par 12 kilometriem no robežas, brīdinu robežsardzi par savu klātbūtni. Todien pamanīju meža malā tramīgi ejam tumšas ādas krāsas cilvēku un turpat netālu atstātu visai lielu drēbju un somu kaudzi. Bija neomulīgi, jo cilvēka nodomi nebija skaidri, tāpēc uzreiz zvanīju robežsardzes dežurantam. Viņš brīdināja, lai neapstājos un turpinu lēnām braukt. Drīz vien robežsargi ieradās notikuma vietā. Izrādījās, ka mūsu valsts robežu nelegāli bija šķērsojuši trīs Vjetnamas Sociālistiskās Republikas pilsoņi,” neierastās darba dienas gaitu atceras Ingrīda Šīriņa.

“Man bija liels pārsteigums un gods, kad pēc šī notikuma pie manis ieradās Valsts robežsardzes Viļakas pārvaldes Lavošnieku robežapsardzības nodaļas priekšnieks majors Mārtiņš Griestiņš un pasniedza atzinības rakstu,” piebilst LVM darbiniece.

ingrida sirina atziniba

Savukārt LVM Ziemeļlatgales reģiona mežkopības vadītājs Viktors Reblis, strādājot pierobežā, atceras vairākus gadījumus, kas saistīti ar robežpārkāpējiem. “Divi tūkstošo gadu sākumā mežā, dažu desmitu metru attālumā no Latvijas–Krievijas robežas ievēroju, ka pretī soļo kāds vīrs ar lielu somu. Pēc kādas stundas manīju to pašu vīrieti jau autobusa pieturā. Šis kungs iepriekš nebija redzēts Žīguros, tāpēc drošības nolūkos informēju robežsardzi, kas vīrieti aizturēja. Vēlāk tika noskaidrots, ka vīrs bija nelegāli šķērsojis robežu ar mērķi doties uz Jūrmalu, lai strādātu celtniecībā. Tā viņam nebija pirmā pieredze nelegālā robežas šķērsošanā,” stāsta mežkopības vadītājs.

“Vēl pēc pāris gadiem robežas tuvumā Žīguru meža iecirknī netālu no Katlešiem izcēlās meža ugunsgrēks. Nodega 7 ha meža, tai skaitā jaunaudze. Dzēšot ugunsgrēku, tika atrasta zaru būda, kuras priekšā uz ugunskura karājās katliņš, būdā daži trauki un ēšanas piederumi. Šis ugunskurs arī bija ugunsgrēka cēlonis. Pēc nedēļas policija Balvos aizturēja uz parka soliņa gulošu iereibušu jaunu vīrieti. Izrādījās, ka tas ir Krievijas robežsargu dezertieris, kurš, pārbēdzis Latvijas pusē, dzīvojis mežā, no apkārtējām mājām zagdams produktus,” atceras LVM Ziemeļlatgales reģiona mežkopības vadītājs Viktors Reblis.

Lasīt vairāk: