27 • 09 • 2016

LVM Lielauces ezers par teju 2000 līdaku mazuļiem bagātāks

lidaku mazuli lielauce 012111

Lai uzturētu bagātīgus zivju resursus LVM apsaimniekotajos ezeros, saskaņā ar ezeru ilgtermiņa apsaimniekošanas plānu, ik gadu tiek ielaists noteikts skaits zivju mazuļu. “Pārsvarā tās ir līdakas, ar kurām tiek papildinātas mūsu ūdenstilpnes: pavasarī – līdaku kāpuri, rudenī – līdaku mazuļi, jo spiningotājiem par tām ir lielākā interese,” norāda “LVM Rekreācija un medības” direktors Egils Ozols.

22. septembra pēcpusdienā, piedaloties LVM Lielauces ezera uzraugam, Valsts vides dienesta inspektoram, Pārtikas veterinārā dienesta inspektoriem, Auces novada pašvaldības pārstāvjiem un SIA “Rūjas zivju audzētava” pārstāvim, ezerā tika ielaisti 1600 līdaku mazuļi, kuru vidējais svars sasniedza 100 gramus. Šis ir Lauku atbalsta dienesta ikgadējs pašvaldību projekts zivsaimniecības attīstībai no Zivju fonda finanšu līdzekļiem, ko administrē Auces novada pašvaldība.

372 hektāru lielais LVM Lielauces ezers, kas atrodas purva vidū, var lepoties ar brangiem līdaku un asaru lomiem. Asaru populācija ezerā pietiekamā apjomā atjaunojas dabīgā ceļā, tāpēc mazuļu laišana nav nepieciešama. Turklāt ezers ir interesants arī makšķerniekiem, kuri kāro līņus. Lai nokļūtu līdz ezeram, nākas mērot 200 metru laipotu ceļu cauri niedrājiem.

picture agency 20160922 lidaku mazuli lielauce 021

Septembra mēnesis ir ļoti aktīvs makšķernieku vidū. Ezera uzraugs norāda: “Ik gadu ezeru apmeklē vairāk nekā 2500 makšķernieku. Tas iecienīts, pateicoties brangajiem līdaku un asaru lomiem, kā arī ezerā peldošajām mājiņām, kurās iespējams pārnakšņot. Turklāt tagad ezeru iemīļojuši neskaitāmi desmiti balto gulbju, kas priecē sabraukušo dabas draugu acis.”

“Ieguvēji no zivju resursu atjaunošanas ezeros galvenokārt ir tieši makšķernieki, kuri izmanto aktīvās atpūtas iespējas LVM apsaimniekotajos ezeros.  Arī Tērvetes ūdenskrātuvē šoruden plānots atjaunot karpu resursus,” stāsta Egils Ozols.

LVM valdījumā ir gandrīz 760 dažādas ūdenstilpnes, to skaitā apsaimniekoti tiek 4 ezeri, kuros šogad notiek Latvijā vēl nebijis konkurss plēsīgo zivju spiningotājiem “atlaid mammu!”, kas aicina makšķerniekus būt atbildīgiem par arvien pieaugošiem zivju resursiem dabīgā veidā un lielās zivis noķert, nomērīt lomu speciālajā zivju silē, kas pieejama laivu bāzē, un saudzīgi atlaist topošo zivju mammu, lai Latvijas ezeros būtu arī biežāk sastopamas trofejas cienīgas zivis. Jo vairāk šādas “mammas” atlaidīs, jo mazāk mazuļu būs jālaiž ezerā.

Lasīt vairāk: