08 • 12 • 2023

Sagatavots Zemkopības ministrijas valdījumā esošo zemes dzīļu resursu ilgtspējīgas apsaimniekošanas plāns

kudra darbs

Šī gada 15. decembrī plkst. 10. 00 AS “Latvijas valsts meži” klientu centra telpās Rīgā notiks Zemkopības ministrijas valdījumā esošo zemes dzīļu resursu ilgtspējīgas apsaimniekošanas vidēja termiņa plāna no 2023. līdz 2026. gadam prezentācija un apspriešana.

Zemes dzīļu resursu pieejamības nodrošināšana ir ļoti nozīmīga daudzām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Attīstoties tautsaimniecībai, jānodrošina stabila zemes dzīļu aktīvu atdeve, izveidojot efektīvu kūdras un minerālo materiālu ieguves platību pārvaldības un apsaimniekošanas modeli. Tostarp jāveicina plašāka izejmateriālu pārstrāde uz vietas Latvijā, radot jaunus zemes dzīļu resursu produktus ar augstāku pievienoto vērtību.

Zemkopības ministrijas valdījumā esošos zemes dzīļu resursus apsaimnieko AS “Latvijas valsts meži” biznesa virziens “LVM Zemes dzīles”, kura stratēģiskais pamatmērķis ir atbildīga un ilgtspējīga dabas resursu apsaimniekošana visā zemes apsaimniekošanas ciklā, vienlaikus nodrošinot zemes dzīļu resursu produktu prognozējamu pieejamību, kā arī resursu efektīvu, ilgtspējīgu un saimnieciski pārdomātu izmantošanu, tādejādi veicinot valsts tautsaimniecības attīstību.

Viens no Zemkopības ministrijas izstrādātā zemes dzīļu resursu ilgtspējīgas apsaimniekošanas vidēja termiņa plāna mērķiem ir ietekmes uz vidi  samazināšana dabas resursu ieguves vietās, īpaši veicinot aktivitātes, kas tieši vai netieši veicina zemes dzīļu resursu ieguves teritoriju rekultivāciju pēc ieguves pabeigšanas. Tas nozīmīgi sekmēs SEG emisiju samazināšanas mērķu sasniegšanu. Tāpat paredzēts veicināt precīzāku datu ieguvi un vienkāršotu apsaimniekošanas plāna izstrādi katrai konkrētajai iznomātajai kūdras ieguves teritorijai.

Plānā paredzētās aktivitātes līdzsvaro dažādus ilgtspējīgas zemes dzīļu resursu apsaimniekošanas elementus: ietekmi uz vidi, ietekmi uz sabiedrību un ietekmi uz ekonomiku.

Rīcības plāna virzieni un aktivitātes:

  • Resursu pieejamības veicināšana tautsaimniecības vajadzībām.
  • Iesaiste pētniecībā un zinātnē.
  • Aktīva loma ilgtspējas uzlabošanā un aprites ekonomikas veicināšanā.
  • Datu pieejamības un informācijas apmaiņas veicināšana.
  • Sadarbība ar nozari jaunās nomas maksas metodikas kontekstā.

Pasākumā piedalīsies Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Dace Arāja un “LVM Zemes dzīles” direktore Kristīne Ansone. Norises vieta – AS “Latvijas valsts meži” klientu centrs Rīgā, Vaiņodes ielā 1. Interesentiem lūdzam iepriekš reģistrēties, sūtot pieteikumu uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..