13 • 12 • 2022

Meža autoceļi ziemā: sniega tīrīšanas darbos iesaistītas vairāk nekā 90 tehnikas vienības

img 20221213 wa0004 hor

Jaunā darba nedēļa iesākusies ar ilgstošu un stipru snigšanu visā valsts teritorijā, tāpēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visā Latvijas teritorijā izsludinājis oranžā  līmeņa brīdinājumu. Lai gan stipra snigšana ziemā nav nekas jauns, tomēr nākas meklēt arvien jaunus risinājumus, pielāgojoties aktuālajiem laikapstākļiem. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) nodevusi pakalpojumu sniedzējiem darba uzdevumus 7140 km meža ceļu attīrīšanai no sniega, darbu veikšanā iesaistītas vairāk nekā 90 tehnikas vienības.

Pēc šādas intensīvas snigšanas un putināšanas, svarīga ir sniega tīrīšanā iesaistītās tehnikas jauda. Šobrīd darbus apgrūtina tas, ka daudzās vietās ceļa sega zem uzsnigušā sniega nav sasalusi, līdz ar to nākas uzmanīgi strādāt ceļa nomalēs un nereti arī pamainīt tehnoloģiju.

img 20221213 wa0005 hor

LVM veic meža ceļu attīrīšanu no sniega, lai nodrošinātu netraucētu saimniecisko darbību. Tomēr LVM ceļu tīklu izmanto arī vietējie iedzīvotāji.

“Tieši ziemas ceļu uzturēšanas nolūkā esam uzrunājuši Latvijas pašvaldības izvērtēt iespēju arī tām iesaistīties LVM piederošo ceļu uzturēšanā tajās vietās, kur LVM ceļi nodrošina piekļuvi apdzīvotām viensētām. Esam noslēguši vairākus šādus sadarbības līgumus. Tomēr ceram, ka aizvien vairāk būs pašvaldības, ar kurām varēsim sadarboties šādu, vietējiem iedzīvotājiem aktuālu problēmu risināšanā,” skaidro LVM meža infrastruktūras ekspluatācijas un uzturēšanas vadītājs Ingus Barviķis.

LVM atgādina: meža ceļi ir šauri, bieži vien ar grāvjiem malās, tāpēc autovadītājiem jābūt īpaši vērīgiem un uzmanīgiem. Nokļūstot līdz galamērķim, lūgums padomāt, kur automašīna tiek novietota.

sniegs