28 • 04 • 2022

Mašinizētā meža sēšana – jauns meža atjaunošanas darba veids

meza masinizeta

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) 2022. gada ražošanā ir ieviesusi jaunu darba veidu – mašinizēto meža sēšanu, izmantojot augstas precizitātes tehnoloģiskās iekārtas, kas meža atjaunošanas darbu ļaus veikt ātrāk un kvalitatīvāk. Šogad mašinizēti sējot mežs tiks atjaunots  LVM Rietumvidzemes, Austrumvidzemes un Ziemeļlatgales reģionā ar kopējo darba platību 340 ha.

Kopumā šogad LVM atjaunos mežus stādot 13 060 hektāros, bet dabiski mežs tiks atjaunots 4 639 hektāru platībā. LVM 2022. gada ražošanā ir ieviesis jaunu darba veidu – mašinizēto meža sēšanu.

Ieilgušās ziemas dēļ mašinizētās sēšanas darbus uzsāka vēlāk nekā bija paredzēts. Pirmie darbi tika uzsākti LVM Rietumvidzemes reģiona Ropažu iecirknī. Lai veiktu mašinizētās meža sēšanas darbus, uzņēmējam esošo augsnes gatavošanas tehniku – aktīvo disku arklu – papildus bija jāaprīko ar sēšanas iekārtu.

masinizeta meza sesana iekarta

“Uzticētais uzdevums ir liels izaicinājums arī mums kā pakalpojuma sniedzējam, jo šis ir jauns darba veids, kuru līdz šim neesam veikuši. Precīzi jāuzskaita sēklas materiāls, jāiesniedz atskaites par padarīto darbu un nepārtraukti jāseko līdzi darba izpildes kvalitātei. Izaicinājums ir arī plašais darba lauks – no Ropažiem līdz Krāslavai un no Rūjienas līdz Madonai –, kur darbus paredzēts paveikt 45 dienās,” skaidro SIA “ASP Pluss” darbu vadītājs Gints Kārlis Bernšteins.

Jauno darba veidu izmanto, sējot priedi sausos meža tipos: sils, mētrājs, lāns. Augstas precizitātes tehnoloģiskās iekārtas ļauj atjaunot mežus efektīvāk: kvalitatīvai darba izpildei vienā hektārā nepieciešams izsēt ap 0,2 kg priedes sēklu.

“Lai sekotu līdzi sēklas materiāla izlietojumam un izpildītā darba kvalitātei, ko apliecinās izaugušie koki, darbs jāveic ar augstu atbildības sajūtu no pakalpojuma sniedzēju un LVM darbinieku puses. Par veikto darbu kvalitāti vispirms liecina labi sagatavotā augsne, bet pēc aptuveni mēneša – virs augsnes virskārtas jau redzamās mazās priedītes,” skaidro LVM Mežsaimniecības mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

Lasīt vairāk: