24 • 12 • 2020

Svaiga gaisa un brīnumu piepildītus svētkus!

lvm sveic svetkos

Gada sirsnīgākie un brīnumu piepildītākie svētki ir klāt! Tas ir laiks, ko šogad nesteidzīgi varam baudīt savas ģimenes lokā un doties vēl neiepazītos ceļojumos Latvijas valsts mežos. Dabā gājējiem sarūpēts mammadaba ziemas žurnāls “Meža terapija”, kas šoreiz veltīts veselības un imunitātes stiprināšanai. Egļu un priežu skuju dziedinošais spēks, jauni pastaigu maršruti, stāsts ar Kasparu Zlidni par aktīvu atpūtu dabā un garīgā spēka līdzsvaru ar fizisko – tie ir tikai daži temati, kas aicina doties laukā un svinēt ziemu mežā.

Ja ziemas saulgriežu laikā izvēlēta augoša eglīte podā, noderēs video padoms, kur AS “Latvijas valsts meži” (LVM) eksperts atklāj, kā eglīti pareizi kopt, lai pēc pārstādīšanas zemē tā turpinātu augt un zaļot vēl daudzus gadus.

Neparasti skujkoki apskatāmi LVM Kalsnavas arborētumā, kur apmeklētājus gaida interesanta un izzinoša pastaiga arī ziemā: svešzemju kolekcija, skujkoku labirints, 25 metrus augsts tornis un vēl daudz citu izzinošu aktivitāšu 143 hektāru platībā.

“Ziemā ejam pārgājienos. Man patīk ziemas peldēšana, distanču slēpošana, kad uzkrīt sniegs. Visu laiku esmu saistīts ar dabu, pat dzīvojot Rīgā,” atzīst veselīga dzīvesveida popularizētājs, mūziķis un sportists Kaspars Zlidnis.

Mazāk aktīvs šis laiks ir lāčiem, kuri guļ ziemas miegu. Tas ir īstais laiks iepazīt to paradumus un izplatību kopā ar mežzinātnes institūta ekspertiem.

Dabas veltes tautas dziedniecībā izmantotas jau izsenis. Kā Latvijas skuju spēks stiprina imunitāti? Kā izmantot mežu veselības stiprināšanai arī ziemā? – par to vairāk žurnālā (spiežot uz bildes, būs iespēja lasīt žurnālu elektroniski pdf).

zurnalsDaudzviet pasaulē skujkoku skujas tautas medicīnā izmanto biežāk nekā citu ārstniecības augu daļas. Mēs Latvijā varam atļauties sevi dziedināt ar egles un priedes skujām, kur atrodamas daudz dažādu bioloģiski aktīvo vielu, kas negatīvi iedarbojas uz cilvēkam kaitīgiem mikroorganismiem un vīrusiem, bet pozitīvi un spēcinoši ietekmē cilvēka organismu.

Malks skujkoku dzēriena

Iekšķīgai lietošanai no skujām visbiežāk tiek gatavoti karstie vai aukstie ekstraktu dzērieni.

  • Vienkāršs, taču laikietilpīgs karstā izvilkuma pagatavošanas paņēmiens no neapstrādātām skujām: ieber termosā sauju skuju, aplej ar karstu (60°–70° C) ūdeni un ļauj 5 līdz 8 stundas ievilkties.
  • Mazliet sarežģītāks, toties arī nedaudz ātrāks paņēmiens: neapstrādātas skujas aplej ar ūdeni (attiecībā 1:3) un vāra slēgtā traukā 20 līdz 40 minūtes, tad atdzesē un pāris stundas nostādina, pēc tam izvilkumu izkāš caur sietiņu. Šādi iegūtu dzērienu lieto pa 50 ml dienā.
  • Visātrākais ekstrakta iegūšanas veids no neapstrādātām skujām: pāris ēdamkarotes skuju pārlej ar glāzi verdoša ūdens un aizvākotā katliņā karsē 10 minūtes uz lēnas uguns, pēc tam 30 minūtes nostādina, izkāš caur sietiņu. Izdzer pakāpeniski: dienas laikā nelieliem malciņiem.

Lai panāktu bagātīgāku vērtīgo vielu izvilkumu, skujas pirms ievietošanas ūdenī ieteicams sasmalcināt. Jo sīkāk, jo labāk. Tūlīt pēc sasmalcināšanas, tām virsū var liet gan karstu, gan aukstu ūdeni.

Apstrādājot skuju gabaliņus ar karstu ūdeni, uz izmantotā trauka saglabāsies izteikti sveķu nosēdumi. Karsta ūdens izmantošanai ir arī kāds daudz būtiskāks trūkums, jo augstas temperatūras ietekmē iet bojā virkne skujās esošo vērtīgo vielu. Daļu no šīm vērtīgajām vielām var saudzēt, gatavojot svaigi smalcinātu skuju ekstraktu aukstā ūdenī.

  • Viena no izplatītākajām un vienkāršākajām aukstā skuju izvilkuma ātras pagatavošanas receptēm: ieber blenderī skujas un pārlej (attiecībā 1:1) ar aukstu ūdeni, tad kuļ, kamēr ūdens kļūst koši zaļš, pēc tam izkāš to caur sietiņu, nosmeļ kulšanas radītās putas un izdzer.
  • Lai vērtīgās vielas labāk izdalītos no skujām, var nedaudz pievienot citronu vai dzērveņu sulu. Ja sulas nav, var pievienot citronskābi, der arī citronu sīrups vai cidoniju sīrups. Labs paņēmiens: jau pirms blenderēšanas pievienot skujām kādu cidoniju. Garšas uzlabošanai izvilkumu var atšķaidīt ar medu. Pēc tam jāļauj dzērienam neilgu laiciņu ievilkties. 

Skuju ekstraktu nevajag gatavot lielā daudzumā, jo uzglabājot, it īpaši siltumā, tas pakāpeniski zaudē vērtīgās īpašības. Ja tomēr paredzēts radīt uzlējuma rezervi, ieteicams to sasaldēt.   

skuju dzeriens dsc07453 2

LVM aicina būt atbildīgiem arī mežā, un iecienītākajās tūrisma vietās un torņos izmantot sejas un mutes aizsegus saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātajiem papildu ierobežojumiem vīrusa izplatības ierobežošanai. Par to liecinās izvietotās informatīvās zīmes atpūtas vietās. Vairāk informācijas par atpūtas iespējām un papildu ierobežojumiem atrodama lietotnē LVM GEO un https://www.lvmgeo.lv/kartes.

 Lasīt vairāk: