28 • 11 • 2020

AS “Latvijas valsts meži” – otrs vērtīgākais Latvijas uzņēmums

appo0582

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atzīta par Latvijas otru vērtīgāko uzņēmumu, liecina "Nasdaq Riga" un "Prudentia" veidotais 2020. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu tops. Vērtīgāko uzņēmumu saraksts “Top101” tiek veidots jau piecpadsmito gadu, sniedzot iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā gūt ieskatu par uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

“Latvijas valsts mežos īstenojam valsts intereses mums uzticētā īpašuma apsaimniekošanā. Ikgadējās investīcijas uzņēmuma attīstībā un inovācijās ļauj sasniegt arvien augstākus mērķus, pieaug arī sabiedrības izpratne par mūsu darbības un visas meža nozares nozīmīgumu. To apliecina Latvijas zīmolu topā gūtā atzinība  - zaļākais, cilvēcīgākais un labākais darba devējs. Peļņa nav uzņēmuma pašmērķis, tas ir godīga darba rezultāts, cerot, ka mežinieki var palīdzēt padarīt Latviju par vietu, kur cilvēki var labi dzīvot un justies,” teic Latvijas valsts mežu padomes priekšsēdētājs Jurģis Jansons.

LVM novērtēta ar 1,16 miljardiem eiro, uzrādot topa ietvaros vislielāko vērtības pieauguma tempu jeb 54 % salīdzinājumā pret vērtību pērnā gada topā. Topa pirmo vietu saglabājis uzņēmums “Latvenergo”, kura vērtība aplēsta 1,65 miljardu eiro apmērā - par 5% vairāk nekā gadu iepriekš. "Rimi Latvia" no 5. vietas pērn šogad ir pakāpies līdz 3. vietai, sasniedzot 577,6 miljonus eiro lielu vērtību. Par ceturto vērtīgāko Latvijas uzņēmumu atzīta "Maxima Latvija", kuras vērtība aplēsta 503,5 miljonu eiro apmērā, seko "Repharm", kuras vērtība lēsta 473,3 miljonu eiro apmērā, "Swedbank" - 432,6 miljoni eiro, "Latvijas mobilais telefons" - 421,7 miljoni eiro, "Tet" - 420,5 miljoni eiro, "Latvijas gāze" - 377,2 miljoni eiro, bet desmit vērtīgāko uzņēmumu sarakstu noslēdz "Latvijas dzelzceļš", kura vērtība lēsta 341 miljona eiro apmērā.

Kopējā Latvijas 101 vērtīgākā uzņēmuma vērtība ir 16,4 miljardi eiro. Starp vērtīgākajiem Latvijas uzņēmumiem 18 % pārstāv tirdzniecību, 14 % – komunālos pakalpojumus, 9 % – transportu, tranzītu un loģistiku, 9 % – informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas, kā arī 9 % – apstrādes rūpniecību.

LVM ir jaunpienācēja Baltijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 10", ierindojoties astotajā vietā. Par Baltijas vērtīgākajiem uzņēmumiem šogad ir atzīti "Vilniaus Prekyba", "Swedbank" grupa, "Latvenergo", "Eesti Energia", "Thermo Fisher Scientific Baltics", "Ignitis grupe", "Tallink Grupp", "Latvijas valsts meži", "Lietuvos geležinkeliai" un "SEB" grupa.

Lasīt vairāk: