20 • 11 • 2020

LVM uzsāk tievo dimensiju koksnes produktu pārdošanu 2021. gadam

tehnologiska koksne

Lai veicinātu tievo dimensiju koksnes produktu pārstrādi Latvijā un nodrošinātu prognozējamu resursu plūsmu kokapstrādes nozarei no ilgtspējīgi apsaimniekotiem mežiem, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir uzsākusi attiecīgo produktu pārdošanu 2021. gada pirmajam pusgadam.

Novembra sākumā LVM izsludināja pieteikšanos jaukto koku sugu tehnoloģiskās koksnes piegādēm, piedāvājot 2021. gada pirmajam pusgadam līdz pat 850 tūkstošiem kubikmetrus. Ņemot vērā klientu aptaujas rezultātus, LVM vēl vairāk palielināja produkta piemērotību gatavo izstrādājumu ražošanai, samazinot skuju koku (vismaz 60%, iepriekš 65%) un palielinot lapu koku tehnoloģiskās koksnes (nepārsniedzot 40%, iepriekš 35%) īpatsvaru tehnoloģiskās koksnes sastāvā.

Tehnoloģiskā koksne ir sīkkoksne, kas rodas mežizstrādes procesā, izstrādājot meža atjaunošanas, kopšanas vai bojātu koku cirtes. Tehnoloģisko koksni veido koka stumbra daļa, kas dimensiju vai kvalitātes vainu dēļ nav izmantojama vērtīgo produktu – zāģbaļķu, finierkluču, stabu, būvbaļķu – ražošanā, to skaitā, koku galotnes. Atšķirībā no papīrmalkas, šajā produktā pieļaujama līdz pat 40% malkas kvalitātei pielīdzināmas koksnes piemaisījums, kas var tikt sagatavots no nedzīvās koksnes daļas. Tehnoloģiskā koksne galvenokārt tiek piegādāta Latvijas uzņēmumiem, tādējādi veicinot vietējo patēriņu industriālos apmēros, kas līdztekus stiprina vietējo uzņēmējdarbību, nodrošinot papildu darba vietas.

Kā norāda LVM Koksnes produktu ražošanas un piegādes pārdošanas vadītāja Līga Ozola-Šmite, jauktu koku sugu tehnoloģiskajai koksnei ir lielākais noiets un pieprasījums, tomēr LVM savu piedāvājumu ir pielāgojusi dažādu produktu ražošanai un tuvākajā laikā LVM piedāvās arī bērza kamīnmalkas, bērza tehnoloģiskās koksnes, malkas, oša kamīnmalkas, ozola kamīnmalkas un alkšņa kamīnmalkas piegādes.

“LVM piedāvājums ir daudzveidīgs un pielāgots tirgus pieprasījumam – tas ļauj ražotājam izvēlēties tā vajadzībām piemērotāko produktu. Šobrīd norit aktīvs darbs, plānojot nākamā gada koksnes piegādes. 2021. gads būs pārejas gads. Šajā laikā, ņemot vērā LVM padomes rosinātā neatkarīgā audita un pircēju sniegto priekšlikumu izvērtējamu, strādāsim, lai piedāvātu piemērotāko sadarbības formātu un sadarbības nosacījumus nākotnē,” skaidro LVM Koksnes produktu ražošanas un piegādes pārdošanas vadītāja.