02 • 01 • 2020

LVM izsludina konkursus mineralizēto joslu kopšanas un latvāņu ierobežošanas darbiem

mineralizetas joslas traktors

Lai izaugtu kvalitatīvs un augstvērtīgs mežs, par to jārūpējas visu gadu, nodrošinot kokiem tīkamus augšanas apstākļus. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) mežsaimniecības darbus plāno laikus, aicinot interesentus piedalīties divos atklātos konkursos – mineralizēto joslu kopšanas un latvāņu ierobežošanas darbiem no 2020. līdz 2022. gadam.   

Konkursā “Mineralizēto joslu kopšana” aicināti piedalīties darbu veicēji ar atbilstošiem tehniskiem līdzekļiem ar vai bez iepriekšējas pieredzes šajā darba veidā. Plānotais darbu apjoms ir 8301 kilometri. Piedāvājumu var iesniegt EIS līdz 14.01.2020. plkst. 12.00.

“Mineralizēto joslu kopšana ir pasākums, kuru veicam, lai mazinātu meža ugunsgrēku izcelšanās un izplatīšanās riskus. Teritorijās, kur ugunsgrēka izcelšanās draudi ir lielāki, stigās ar lauksaimniecības tehnikas palīdzību tiek uzzirdināta augsnes virskārta. Šādas stigas sausos mežu masīvos  kalpo kā barjera uguns liesmām,” skaidro LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

 konkurss “Mineralizēto joslu kopšana” 

 latvani2 copy

Meža jaunaudzes un infrastruktūras objektus, kā arī lauksaimniecībā izmantojamās zemes apdraud sasnovska latvānis. Latvānis nelabvēlīgi ietekmē arī  cilvēka veselību, ja uz ādas nonākusi latvāņa sula. Lai realizētu efektīvu latvāna ierobežošanu, nepieciešamas zināšanas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un augu aizsardzībā.

Konkursā “Latvāņu ierobežošana” aicināti piedalīties darbu veicēji ar atbilstošām spējām ar vai bez iepriekšējas pieredzes šajā darba veidā. Plānotais darbu apjoms ir 1029,5 hektāri. Piedāvājumu var iesniegt EIS līdz 16.01.2020. plkst. 12.00.

“Katra zemes īpašnieka  pienākums ir veikt pasākumus, lai iznīcinātu uz zemes augošos latvāņus un nepieļautu to saaudžu atjaunošanos. Latvāņa ierobežošanā iespējams lietot dažādas metodes, bet efektīvākās no tām ir integrētās metodes. Augu aizsardzības līdzekļus – herbicīdus – lieto tā, lai  nelabvēlīgi iedarbotos uz latvāni, bet pārējās platībā augošās augu sugas paliktu neskartas un ātri pārņemtu no latvāņa atkaroto platību. Dzīves telpas konkurences izmantošana ir efektīvākā latvāņa ierobežošanas metode,” skaidro LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs.

 konkurss “Latvāņu ierobežošana”