07 • 02 • 2019

Nelikumīgi slazdi apdraud putnu un dzīvnieku drošību

erglis

Ziemā, kad zemi klāj sniegs un sērsna, meža dzīvniekiem un Latvijā ziemojošajiem putniem ir apgrūtināta barības vielu ieguve. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis nereti saņem informāciju par putniem, kas ir ievainoti vai atrasti bez dzīvības pazīmēm. Šī gada 7. februārī tika ziņots par lielu putnu ar ķēdi pie kājas Kārsavas nomalē.

“Putns bija ļoti izsalcis, tāpēc savvaļas putniem neraksturīgi uzturējās viensētu tuvumā, kur cilvēki to baroja ar gaļu un zivīm. 4. februārī lielais putns tika noķerts netālu no Kārsavas, viensētas pagalmā, kur tas pēdējiem spēkiem meklēja patvērumu pie cilvēkiem, cerībā atrast barību. Saimniece ienesa putnu siltumā, taču tā spēki bija izsīkuši un to glābt neizdevās,” stāsta vides eksperts.

Ierodoties notikuma vietā, Uģis Bergmanis konstatēja, ka cietušais putns ir jauns jūras ērglis, kura kāja bija iekļuvusi malumednieku slazdā: “Spēcīgais putns bija norāvies no ķēdes, taču nespēja atbrīvoties no paša slazda, kas tam traucēja brīvi lidot un medīt. Acīmredzot, kāds slazdu bija uzstādījis pie izliktas ēsmas, lai ķertu caunas vai lapsas. Jaunajam ērglim tas maksāja dzīvību.”

Eiropas Savienības valstīs medības ar šādiem slazdiem ir aizliegtas, jo tajās iekļūst arī aizsargājami putni un dzīvnieki, kuru ķeršana un nogalināšana nav atļauta. LVM vecākais vides eksperts norāda, ka īpaši bīstami šādi nelikumīgi medību rīki ir ziemojošajiem jūras un klinšu ērgļiem, vistu vanagiem un arī pūcēm, kuri Latvijā ziemo un izdzīvošanai grūtos apstākļos pārtiek galvenokārt no bojā gājušiem dzīvniekiem.

Šis nav pirmais gadījums, kad Uģis Bergmanis saņēmis informāciju par bojā gājušiem putniem. Šogad jau ziņots par mirušu klinšu ērgli un jūras ērgli. Situācijās, kad putnu nāves iemesli nav skaidri redzami, ar LVM finansiālu atbalstu atrasto putnu mirstīgās atliekas tiek nogādātas analīzēm Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR", lai veiktu ķīmiskās un anatomiskās analīzes. Tādējādi jau noskaidrots, ka atrastā klinšu ērgļa nāves cēlonis bijis iekaisums plaušās, ko izraisījusi mikroskopiska sēne, analīzēs konstatētas arī parazītiskas olas putna ķermenī.

 Lasīt vairāk: