05 • 12 • 2018

Latvijas valsts mežu stipendiju mākslā iegūst divas jaunās mākslinieces

maksla

“Latvijas simtgadē jo īpaši domājam par valsts tālāko izaugsmi un augšupeju. Novērtējot mežu, kā Latvijas lielāko atjaunojamo dabas resursu, aicinājām studentus šogad radīt mākslas darbus un atklāt savu redzējumu par to, ko sniedz prasmīga un ilgtspējīga mežu apsaimniekošana arī pēc 100 gadiem,” paziņojot stipendiju konkursa “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā 2018” laureātus, teica AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs. No 10 finālistiem galveno balvu 1500 eiro turpmākai mākslinieciskā talanta attīstīšanai sadalīs divas Latvijas Mākslas akadēmijas studentes – Anete Kalniņa un Marika Džule. Apsveicam!

Saistot jaunradi ar meža augošo lomu Latvijas ekonomikā, LVM sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju jau otro gadu rīkoja stipendiju konkursu “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā”. Pērn jaunie mākslinieki savos darbos tika aicināti domāt par tēmu “Mežs aug”, savukārt šogad darbus caurvija tēma “Mežs Latvijai. Nākamie 100”.

Anetes Kalniņas darbi “Baltais un melnais”, “Vakara gaisma” – vienlīdz nozīmīgi un vērtīgi

anete kalnina 7

“Vasaras pavadu Kolkā, tur ir jūra un priežu meži, ceļš uz Kolkasragu. Tā arī ir mana tēma, ko  risinu savos darbos un par ko ikdienā domāju,” stāsta Latvijas valsts mežu stipendijas mākslā ieguvēja Anete Kalniņa, kura savu dalību konkursā uzskata par likumsakarīgu, jo daba, ainava un ainavu abstrakcijas ir viņas līdzšinējās daiļrades motīvi.

Jau pērn Anete vēlējās pieteikties LVM stipendijai, bet dažādu neparedzētu apstākļu dēļ tika nokavēts darbu iesniegšanas termiņš. “Šogad startēju vēlreiz un – izdevās! Esmu par to ļoti priecīga. Dzīvē viss notiek, atliek tik vēlēties un viss sakārtojas pats,” pārliecināta jaunā māksliniece.

“Pirmajā acu uzmetienā, iespējams, mani darbi šķiet vienkāršoti, bet, kad tajos ieskatās ilgāk – ceru, ka var sajust attēlotā koka struktūru un tā faktūru. Vēlējos, lai plaknē attēlotais radītu telpisku sajūtu un skatītājs gluži kā “ieietu” manā darbā. Mežs ir kā dārgakmens – viens ir lielāks un gaišāks, otrs – mazāks un krāsaināks, taču abi ir vienlīdz nozīmīgi un vērtīgi,” savus darbus raksturo Anete.

“Domāju, ka arī turpmāk dabas tēma būs mana, vienīgi tagad sāku domāt par cilvēka siluetu parādīšanos tajā. Bet šai domai vēl ir jāizaug,” ar skatu nākotnē teic jaunā māksliniece, kuras darbi vēl līdz 9. decembrim apskatāmi izstādē “Pa ceļam uz Kolku” Latvijas Mākslinieku savienībā, Rīgā.

Marikas Džules darbs “Māra” – ideja atnāca pati

gro 5935

“Mežs man ir svēta vieta, tur bieži ar ģimeni vai vienatnē eju atpūsties. Domājot par Latvijas nākamajiem 100 gadiem, pārņēma sajūta, ka par mežu rūpējas ne tikai cilvēks, bet vēl kāds augstāks spēks. Tā aizdomājos par Māru – auglības un zemes simbolu,” par sava darba rašanās ideju stāsta jaunā māksliniece Marika Džule, piebilstot, “te redzams cilvēks, bet vienlaikus tā ir tāda netverama, mitoloģiska lieta”.

Jaunā māksliniece ir pārliecināta, ka šādi iedvesmojoši un pirmajā brīdī šķietami netveramu tēmu konkursi ir jārīko vēl. “Ne vienmēr vajag lielu mākslas darba formātu, lai panāktu īsto efektu un noskaņu. Pēc darba pabeigšanas, iesniedzu to konkursam, bet nenofotografēju. Tagad ir pagājis kāds laiks, un savu darbu ieraugu kā no jauna. Atmiņā bija palicis nedaudz citādāks,” iespaidos dalās Marika. 

Jau kopš novembra stipendijas konkursa finālistu darbi ir apskatāmi LVM klientu centrā Rīgā. Pagūt tos novērtēt vēl var līdz 16. decembrim.

Atzinību par piedalīšanos konkursā saņēma arī citi 8 labāko mākslas darbu autori:  Elīna Apeltiņa, Santa Vasiļeva, Tatjana Višņakova, Lauma Kokoreviča, Kristīne Rublovska, Dārta Lote Bērziņa, Ilze Aulmane, Anete Aizbalte.

Lai objektīvi vērtētu jauno mākslinieku sniegumu gan no mežsaimniecības, gan no mākslas viedokļa, konkursa žūrijā bija pārstāvēti trīs LVM pārstāvji, kā arī LMA rektors prof. Kristaps Zariņš un asoc. prof. Andris Vītoliņš. Lēmumu par stipendijas piešķiršanu pieņēma žūrijas komisija, vērtējot pretendentu māksliniecisko profesionalitāti un darbu atbilstību konkursa radošajam uzdevumam – atspoguļot mākslas darbā tēmu “Mežs Latvijai. Nākamie 100”.

Lasīt vairāk: