29 • 06 • 2018

LVM vecākais vides eksperts palīdz glābt jūras ērgļa mazuli

win 20180626 15 33 32 pro

23. jūnijā AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vecākais vides eksperts kopā ar Latvijas Dabas fonda pārstāvjiem palīdzēja glābt no ligzdas izvēlušos jūras ērgļu mazuli.

Mazākais no diviem jaunuļiem izkrita no ligzdas, kas atrodas LVM Ziemeļkurzemes reģionā. Šo notikumu novēroja ne tikai eksperti, bet arī entuziasti, kas putnu ikdienai aktīvi seko ar tiešsaistes kameru palīdzību.

Pašlaik par putnu rūpējas Uģa Bergmaņa savvaļas putnu rehabilitācijas stacijā "Tiltakalni", kas atrodas Madonas novada Barkavas pagastā. Tajā darba netrūkst ne dienas - stacijā atkopjas ne tikai jaunais ērglēns, bet arī trīs citi jūras ērgļi, divi mazie ērgļi un viens vidējais ērglis.

"Putns ir sveiks un vesels. Tas tiek barots ar labvēļu sagādātajām zivīm. Aptuveni pēc mēneša ērglis tiks ievietots speciālā tornī attālināti no cilvēku apdzīvotām vietām un tiks radināts dzīvei savvaļā," stāsta eksperts.

win 20180626 15 33 41 pro

LVM sadarbībā ar Latvijas Dabas fonda ekspertiem veic jūras ērgļu populācijas monitoringu valstij piederošajos mežos, kā arī nodrošina ligzdvietu aizsardzību. Turpmākai notikumu attīstībai var sekot līdzi portāla www.dabasdati.lv forumā .

LVM kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.