27 • 05 • 2016

Uzstādīta tālākā norāde uz Latviju

Pita sala

Lai Latvijas vārds izskanētu plašajā pasaulē, trīs jaunieši – Dainis Pudelis, Ivars Brencis un Laura Garā – ekspedīcijas “Garākais ceļš uz tālāko vietu” ietvaros devušies līdz tālākajai apdzīvotajai vietai pasaulē no Latvijas.  AS “Latvijas valsts meži” Tērvetes koktēlnieku darbnīcas izgatavotā ozolkoka norāde nu vēsta par Latviju, kas atrodas 18 tūkstošus kilometru tālumā no Pita salas Jaunzēlandē. 

“Tā ir lieliska sajūta – pielikt roku īpaša projekta realizācijā, kur latvieši demonstrē patiesu entuziasmu un mīlestību pret savu valsti. Lepojamies!” teic LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

pita sala zime

Ekspedīcijas laikā jaunieši ar velosipēdiem, vilcieniem, autobusiem, kuģi un beigās arī ar lidmašīnu šķērsoja Eirāziju, paviesojoties Baltkrievijā, Ukrainā (Krimā, kur tika nozagti divi velosipēdi), Moldovā, Krievijā, Gruzijā, Armēnijā, Irānā, Pakistānā, Indijā, Taizemē, Vjetnamā un citur, līdz beidzot nokļuva Jaunzēlandē. Ceļojums ilga teju divus gadus. Lai iegūtu līdzekļus ceļošanai, ekspedīcijas dalībnieki strādāja dažādus gadījuma darbus, iepazīstot vietējos iedzīvotājus un gūstot neatkārtojamu pieredzi. 

file page1

Kā pastāstīja Daiņa tēvs Juris Pudelis, tad pēdējais grūtais posms bijis Jaunzēlandē, kur vajadzējis nopelnīt naudu, lai nokļūtu nelielajā Pita salā. Ceļš uz to ir dārgs, jo turp lido tikai privātās lidmašīnas un brauc reti kuģīši. Ivars strādājis Oklendā kādā firmā, palīdzot aizvākt būvgružus, Laura palīdzējusi salas vīna darītavā un kafejnīcā, bet Dainis izmēģinājis roku ziedojumu vākšanā, kas gan nav padevies, un vēlāk atradis darbu kādā Jaunzēlandes Dienvidu salas fermā. Aprīļa beigās vajadzīgie līdzekļi savākti, un visi trīs atkal satikušies Četema salā un tālāk devušies jau uz Pita salu, kur iedraudzējušies ar vietējo saimnieku, uz kura zemes arī uzstādīta norāde. Koka norāde ierakta kalna galā, no kura paveras skaists skats uz okeānu.

Juris Pudelis atklāj, ka visi trīs ceļotāji Pitā salā uzturējušies vien dažas dienas un tad atgriezušies Jaunzēlandes Dienvidu salā, kur atrodas arī pašlaik un meklē darbu, lai nopelnītu naudu mājupceļam.

Ekspedīciju rīkoja biedrība “How many roads”, kas dibināta 2014. gadā ar mērķi rīkot pasaules apceļošanas piedzīvojumus, veicinot izpratnes veidošanos par dažādu kultūru daudzpusību, kultūrvēsturisko mantojuma bagātību, dabas un cilvēku skaistumu.

Šajā ceļojumā ekspedīcijas dalībnieki pārliecinājās, ka cilvēcība, savstarpējā cieņa un sapratne ir visu cilvēci vienojošas vērtības un ir sastopamas jebkurā pasaules vietā.