04 • 03 • 2016

Vides dienā seko dzīvnieku pēdām

Ugis

Daba māca, tāpēc jo īpaši svarīgi ir savām acīm redzēt, vērot un izzināt. Tāds arī ir AS “Latvijas valsts meži” (LVM) organizēto vides aktivitāšu mērķis – ļaut interesentiem iepazīt, aptaustīt un saprast likumsakarības dabā. Februāra nogalē, vides dienas ietvaros, notika meža ekspedīcija, kuras laikā kopā ar LVM vides ekspertu Uģi Bergmani tika meklētas un pētītas meža dzīvnieku atstātās pēdas un zīmes sniegā.

“Uģis Bergmanis ir fantastiski interesanta personība, kurš, manuprāt, par mežu zina pilnīgi visu un prot savas zināšanas saprotami un ļoti interesantā veidā pasniegt klausītājiem. Manuprāt, viņa stāstīto viegli uztvertu gan sākumskolas skolēni, gan vidusskolēni,” teic viena no šī gada Ekselences balvas finālistēm – bioloģijas skolotāja Evita no Pļaviņu novada ģimnāzijas, kura novērtē iespēju skolēniem mācīt dabā. Ar praktisku nodarbību palīdzību iespējams mūsdienu jaunieti patiesi ieinteresēt dabā notiekošajos procesos un ļaut uz mirkli aizmirst par ikdienas rutīnu, tai skaitā modernajām tehnoloģijām, dēļ kurām bieži aizmirstam pavērties sev apkārt.

Arī otrs vides dienas dalībnieks – Mammadaba twitter konkursa uzvarētājs un bijušais LLU Meža fakultātes students Emīls par mežu reiz mācījies profesionāli, bet arī savā brīvajā laikā kopā ar draugiem dodas meža atklāšanas piedzīvojumos.

IMG 0282

Silti saģērbušies, jau agrā rīta stundā dabas draugi devās uz Latvijā vienīgo putnu rehabilitācijas centru Madonas novadā, kas palīdz savvaļas putniem izveseļoties un atgriezties dabā. Te norunāta tikšanās ar LVM vides ekspertu Uģi Bergmani, patiecoties kura neatlaidīgajam darbam arī tapusi šī rehabilitācijas stacija. Tajā pašlaik mājo jūras ērglis un meža pūce, kurai ir savainots spārns.

Ekspedīcija turpinājās dziļāk mežā, lai pētītu dzīvnieku atstātās pēdas uz koku zariem un sniegā. Veiksmīga sagadīšanās – tika uzietas arī salīdzinoši retāk sastopamās lūša “pēdas” – sniegā iezīmētas dzeltenas zīmes teju kilometra garumā, kas liecina par pārošanās sezonas sākumu. Lūši tāpat kā runči iezīmē savu teritoriju, pievilinot mātītes. “Kaķēni pavasarī noteikti būs,” paziņo eksperts!

“Liels paldies AS “Latvijas valsts meži” un jo īpaši LVM vides ekspertam Uģim Bergmanim par patiesi jauko piedzīvojumu mežā, no sirds to izbaudīju. Tagad, ejot mežā, noteikti citām acīm skatīšos uz nolauztajām krūmu galotnēm un citām dzīvnieku darbības pēdām,” atzīst skolotāja Evita. 

Novērtējot nepieciešamību iepazīstināt arvien lielāku sabiedrības daļu ar to, kas un kā, un kāpēc tiek darīts AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā teritorijā, uzņēmums regulāri rīko izglītojošus seminārus pedagogiem, izzinošas ekskursijas skolēniem, kā arī citus aizraujošus pasākumus vides izglītības programmas “Izzini mežu” ietvaros ar LVM ekspertu piedalīšanos. Dalībniekiem tā ir iespēja ne tikai saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem, bet arī pašu acīm redzēt, aptaustīt un pat darīt.