22 • 01 • 2016

Ziemas ekspedīcija mežā

11058272 1103231023051118 4610974207208041771 o

Spītējot vairāk nekā ­–15 grādu aukstumam un pārvarot lielās sniega kupenas, 32 drosmīgi jaunieši ar LVM Īles meža iecirkņa vadītāja atbalstu no 16. līdz 17. janvārim devās 40 kilometru garā ziemas ekspedīcijā. Tās dalībniekiem bija iespēja iepazīt ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, ko AS „Latvijas valsts meži” veic apsaimniekotajās platībās, kā arī sajust vēstures elpu, nakšņojot Latvijas lielākajā cīnītāju bunkurā, un baudīt piedzīvojumus, kas atrodami, redzami un dzirdami tikai mežā.

„Redzot šādus jauniešus, Latvijai ir nākotne un mans mūža darbs nav bijis veltīgs,” teic Īles meža iecirkņa vadītājs Gundars Freimanis, vedot jauniešus pa meža takām, jaunaudzēm, stigām un pāri grāvjiem. Iecirkņa vadītājs iepazīstināja jauniešus ar meža daudzveidību un meža apsaimniekošanas ciklu, sākot no jaunaudzes līdz pieaugušam mežam.

12493772 1103237056383848 4232157230571813285 o0

„Tā intriga par šo ekspedīciju bija tik liela, ka atteicos no gada paša vērienīgākā tradicionālo danču pasākuma – un tas bija tā vērts,” atzīst ekspedīcijas dalībnieks Valdis. Savukārt Jānis kā lielāko ieguvumu min iespēju iegūt konstruktīvu pamatojumu tam, kāpēc mežsaimniecības nozarei ir tik svarīga loma Latvijā.

Nakšņojot lielākajā Latvijas cīnītāju bunkurā, ekspedīcijas dalībniekiem bija iespēja iepazīt ne vien Latvijas un Lietuvas meža brāļu gaitas, bet arī ielūkoties Īles nacionālo partizānu bunkura tapšanas vēsturē. Ekspedīcijas dalībnieki apmeklēja arī Māras birzi, kas simbolizē apkārtnes mājas, kuras pēc kara palika bez saviem saimniekiem. Par interesantu aktivitāti izvērtās meža dzīvnieku pēdu atpazīšana un vilku lamatu ekskursija, kas jauniešiem ļāva iejusties vilku ādā. Dalībnieki baudīja nebeidzamus ziemas priekus un izklaides, kas iespējamas vien baltā ziemā, kā piemēram, kāpšanu meža kalnos un ripināšanos no tiem.

Ziemas ekspedīciju LVM apsaimniekotajās meža platībās un atpūtas objektu izzināšanu organizēja jauniešu biedrība „Augam Latvijai”, kas pulcē ap sevi aktīva dzīvesveida interesentus, kas nebaidās izkāpt ārpus savas komforta zonas. Līdz šim biedrība organizējusi arī nakts pārgājienu pa nacionālo partizānu cīņu vietām, pārgājienu uz Ložmetējkalnu un citiem LVM objektiem.

Par šādu un līdzīgu pasākumu norisi drošības nolūkos lūgums informēt tuvākās LVM mežsaimniecības darbiniekus. Jāievēro arī tas, ka ziemas laikā nav ieteicams traucēt un biedēt meža dzīvniekus, jo sniegs un sals tiem liek patērēt papildu barības vielas, kuru iegūšana ziemā ir ierobežota, bet izbīlis liek dzīvniekiem lieki pārvietoties un patērēt spēka rezerves.