09 • 10 • 2015

Meža nozares studentiem spīdoši panākumi starptautiskā konkursā

IMG 228866

Atbildot uz āķīgiem jautājumiem un pildot dažādus ar mežsaimniecību un dabas aizsardzību saistītus uzdevumus, jaunieši no 11 valstīm piedalījās starptautiskā konkursa „Young People in European Forests” finālā Rumānijā. Meža nozares studenti no Latvijas guva ne tikai jaunu pieredzi un atzinības rakstus, bet izcīnīja arī godpilno 3. vietu.  

Ogres tehnikuma audzēkne Marta Svalbone kopā ar Portugāles un Rumānijas pārstāvjiem konkursā ieguva augsto 3.vietu. Pārējie dalībnieki – Matīss Mūrnieks un Ilmārs Ansons – saņēma atzinības rakstus un jaunu pieredzi, un kā paši atzīst – daudz plašākas zināšanas par Eiropas mežiem un lepnumu par savu valsti.

Konkursa finālā studentiem bija ne tikai jāatbild uz virkni sarežģītu jautājumu, bet arī prasmīgi jāorientējas mežā, meklējot kontrolpunktus, un jāpilda dažādi ar mežsaimniecību un dabas aizsardzību saistīti uzdevumi. Apjomīgākajam fināla uzdevumam tika dotas divas dienas, lai dalībnieki atrastu nepieciešamos materiālus un sagatavotu plakātu par vienu no 11 tēmām par meža apsaimniekošanu. Plakātos tika atspoguļotas tādas tēmas, kā Nature2000 teritorijas, Eiropas mežu sertifikācija, aizsargājamās dzīvnieku sugas, meža resursu izmantošana, bioenerģija un citas interesantas aktualitātes.

„Young People in European Forests” ir lielākais konkurss Eiropas jauniešiem par mežu un mežsaimniecību, kurš notika jau piekto reizi. Konkursā piedalījās 11 valstu jauniešu komandas no Austrijas, Čehijas, Igaunijas, Vācijas, Ukrainas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Portugāles un Rumānijas. Šogad konkursa fināls norisinājās Rumānijā, kalnu pakājē esošajā Busteni pilsētā. Sīkāka informācija par konkursu pieejama: http://ypef.eu/

Konkursa nacionālo atlasi organizēja AS „Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Ogres tehnikumu. Konkursa nacionālajā atlasē, kas notika 2015. gada jūnijā, varēja piedalīties Ogres tehnikuma audzēkņi, kuri uzsākot 2014./2015. mācību gadu nebija vecāki par 20 un jaunāki par 13 gadiem.